Kaszotto
Canva

Błyskawiczne kaszotto z pieczarkami - najlepszy przepis

Wszyscy z pewnością znamy pyszne, włoskie risotto. Jest to ryż powoli gotowany w bulionie z dodatkiem grzybów i sera. To proste połączenie zjednało sobie wielu fanów na całym świecie. Można śmiało stwierdzić, że Włosi po raz kolejny znaleźli sposób, aby wszyscy miłośnicy dobrej kuchni po raz kolejny zakochali się w ich potrawie. Jednak risotto znalazło sobie ostatnio mocnego przeciwnika. Naszym zdaniem walka jest wyrównana, a nawet niektórzy twierdzą, że szala zwycięstwa przechyla się na stronę polskiej wersji tego dania, czyli kaszotto.

Polacy coraz częściej odpowiadają na światowe trendy kulinarne i pokazują z jaką łatwością nasi mistrzowie kuchni potrafią dodać do popularnych potraw, naszego, regionalnego smaku. Dzięki takiej inwencji powstaje wiele niesamowitych dań, takich jak kaszotto. Wykorzystanie tradycji kulinarnej Włoch i dopasowanie jej do polskich kubków smakowych przy wykorzystaniu łatwo dostępnych produktów. Ryż został zamieniony na dobrze znaną nam kaszę i dzięki temu powstało pyszne danie, które zachwyca wszystkich.

Cudowne właściwości kaszy

Kasza, to podstawowy składnik każdej zbilansowanej diety. Ma w sobie wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie, jest zalecana jako obowiązkowy składnik zdrowego żywienia. Na sklepowych półkach mamy do wyboru kilka rodzajów kasz. Różnią się one smakiem, wyglądem i szybkością przygotowania, jednak punktem wspólnym jest to, że każda z tych odmian jest zdrowa i naładowana potrzebnymi nam wartościami odżywczymi.

Zacznijmy od kaszy gryczanej, gdyż to ona najczęściej jest składnikiem naszego kaszotto. Jest bogata w białko i kwas foliowy, dlatego często zalecana jest w przypadku problemów z jelitami oraz dla kobiet w ciąży, gdyż kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój płodu.

Kaszotto równie często przygotowuje się z kaszy pęczak, czyli kasza jęczmienna. Zawiera ona duże ilości błonnika, który jest dla naszego organizmu łatwo rozpuszczalny. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego i jest cenionym pomocnikiem osób, które myślą o zrzuceniu paru zbędnych kilogramów.

Nie możemy zapomnieć oczywiście o kaszy kuskus, która zawiera dużo białka, żelaza oraz witaminy B1. Dzięki swoim drobnym ziarnom i neutralnemu smakowi nadaje się do jedzenia zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Kto z nas z dzieciństwa nie pamięta kaszy manny? Ten przysmak serwowany z owocami lub słodkimi sokami, to cudowne wspomnienie czasów młodości. Uwielbiaja ja wszystkie dzieci i jest też jednym z podstawowych składników, które biorą udział w rozszerzaniu diety niemowląt.

Wszystkie rodzaje kaszy są źródłem wielu cennych węglowodanów, które stopniowo uwalniają energię w ciągu dnia, dzięki temu dłużej czujemy sytość i nie stajemy się senni. Dostarczają do naszego ciała potas, żelazo, magnez oraz cynk. Dzięki różnorodności dostępnych rodzajów kaszy, możemy z powodzeniem uniknąć nudy w codziennej diecie.

Przepis na kaszotto

Kaszotto można przygotować praktycznie z tego co mamy w lodówce. Jeśli zalegają nam pieczarki lub kawałek mięsa np. Kurczaka lub indyka, to z powodzeniem można wykorzystać je i dodać do potrawy. Dzisiaj chcemy przedstawić Wam najprostszą i najszybszą wersję tego dania, czyli kaszotto z pieczarkami.

Do przygotowania tej potrawy, potrzebujesz:

- 50 dag pieczarek białych
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 szklanka białego wina
- 3 szklaki bulionu
- parmezan tarty
- rozmaryn
- bazylia
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Przygotowanie kaszotto zacznij od obrania i pokrojenia cebuli. Podsmaż ja lekko na maśle i dodaj pokrojone pieczarki. Aby te nie straciły koloru możesz skropić je sokiem z cytryny. Dzięki temu zabiegowi zachowają one apetyczną, białą barwę. Na tarce starkuj marchewkę i dorzuć do zawartości patelni. Chwilę smaż wszystko na małym ogniu. Następnie dodaj kaszę i zalej wszystko wcześniej przygotowanym bulionem. Gotuj danie pod przykryciem około 15-20 minut, do momentu, aż kasza nie stanie się al dente. Co jakiś czas mieszaj zawartość patelni. Dopraw rozmarynem, bazylią, pietruszką oraz sola i pieprzem. Kaszotto powinno mieć kremową konsystencję, a pęczak nie powinien być suchy. Z bulionu oraz soku z pieczarek powstanie delikatny sos, który otuli każde ziarno kaszy.

Gdy danie jest jeszcze gorące, posyp je parmezanem i dokładnie wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach z dekoracją z reszty natki pietruszki oraz tartego sera. Smacznego!

Następny artykuł