Jakie mięso dodawać do rosołu?
W każdym domu rosół przygotowuje się odrobinę inaczej. Nie bez znaczenia jest rodzaj mięsa, o które wzbogacamy wywar. Dobrze sprawdza się drób, jednak najlepszy efekt osiągniemy wówczas, gdy dodamy także szponder wołowy. Mięso powinno się gotować przynajmniej przez 2 godziny.
Nie da się ukryć, że rosół zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Warto wiedzieć, jak przygotować go idealnie. Dziś nasza uwaga skupi się głównie na kwestii mięsa, które dodajemy do zupy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
O jakie mięso najlepiej wzbogacić rosół?
Rosół przeważnie gotujemy na mięsie. Do wyboru mamy rozmaite rodzaje. Najczęściej sięgamy po drób. W supermarketach możemy natknąć się nawet na porcje rosołowe z kurczaka. Jednak możliwości jest znacznie więce j.
Idealny rosół wychodzi wówczas, gdy wzbogacamy go o różne rodzaje mięsa. Właśnie taka różnorodność pozytywnie wpływa na smak wywaru. Jednym z najlepszych połączeń jest tusza drobiowa o szponder wołowy .
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by rosół ugotować na mięsie kaczki lub królika. Ogranicza nas nasza własna inwencja. Wybierając inne rodzaje mięsa, pamiętajmy, by zawierały one kości. To właśnie w nich skrywa się głębia smaku.
Jak przygotować mięso na rosół?
Mięso na rosół przed rozpoczęciem gotowania powinniśmy starannie umyć. Dzięki temu w naszej zupie nie będą pływały różnego rodzaju nieczystośc i. Pamiętajmy, by mięsu umieszczać zawsze w zimnej wodzie.
Skoro już mowa o mięsie nie można pominąć jednej niezwykle istotnej kwestii. Mianowicie składniki powinny być jak najświeższe. Najgorszym wyborem jest mrożone mięso. Dodanie go do rosołu może zaowocować mało smacznym daniem .
Ile czasu gotować rosół?
Dobry rosół nie lubi pośpiechu. W związku z tym zupa powinna gotować się przez przynajmniej 2 godziny. Jednak znacznie lepszy efekt uzyskamy po 3 godzinach . Rosół należy podgrzewać na małym ogniu.
Rosół najlepiej gotować pod lekko odsłoniętą przykrywką. Wówczas z wywaru nie odparuje zbyt dużo wody. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego niektórzy wzbogacają rosół o ocet . Warto również wiedzieć, jak dobrze przyprawić kultową zupę .
Canva / eyecon
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Winiary