Smakosze.pl
Jajecznica

canva/PeteerS, Getty Images Pro)

Niezwykle kremowa jajecznica z dodatkiem serka

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajecznica to jedna z tych potraw, którą chętnie przyrządzamy na nasze śniadania. Jest sycąca, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Poniższy przepis pozwala ugotować ją w taki sposób, aby była wyjątkowo kremowa i puszysta.

Jajecznica najczęściej kojarzy nam się z jajkami z dodatkiem szynki oraz szczypiorku. Wystarczy jednak pokusić się o wymieszanie innych składników, a śniadanie staje się zupełnym zaskoczeniem.

W każdej postaci zachwyca miłośników jajecznych potraw i jest szybka w przygotowaniu, dlatego sięgamy po nią nawet kilka razy w tygodniu. Jeśli chcesz sprawdzić, jak łatwo można robić pyszne rzeczy w kuchni, ten przepis jest dla ciebie idealny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kremową jajecznicę

Składniki:

  • 6 jajek

  • 80 g serka kremowego do kanapek

  • 2 łyżki masła

  • szczypiorek

Wbij jajka do miseczki i rozbełtaj je, aż uzyskasz delikatną konsystencję. Dopraw je świeżo mielonym pieprzem, a także solą. Na patelni rozgrzej masło i wylej na nią wymieszane jajka.

krupnik

Najlepsza polska zupa - tradycyjny krupnik staropolski

CZYTAJ DALEJ

Podsmażaj je na średnim ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Gdy te odpowiednio dobrze się zetną, zmniejsz ogień i wrzuć przygotowany serek kremowy. Energicznie mieszaj.

Gdy jajecznica osiągnie oczekiwaną kremową konsystencje, podaj ją ze świeżą bagietką posmarowaną masłem, a także garścią świeżo siekanego szczypiorku. Smacznego.

Jajecznica

Źródło: canva/BarrySeward, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Jak przygotować idealne jajka sadzone?

  • Sprawdzony przepis na sernik - nigdy nie opada

  • Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: picantecooking.com

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >