Niezwykle kremowa jajecznica z dodatkiem serka
Jajecznica to jedna z tych potraw, którą chętnie przyrządzamy na nasze śniadania. Jest sycąca, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Poniższy przepis pozwala ugotować ją w taki sposób, aby była wyjątkowo kremowa i puszysta.
Jajecznica najczęściej kojarzy nam się z jajkami z dodatkiem szynki oraz szczypiorku. Wystarczy jednak pokusić się o wymieszanie innych składników, a śniadanie staje się zupełnym zaskoczeniem.
W każdej postaci zachwyca miłośników jajecznych potraw i jest szybka w przygotowaniu, dlatego sięgamy po nią nawet kilka razy w tygodniu. Jeśli chcesz sprawdzić, jak łatwo można robić pyszne rzeczy w kuchni, ten przepis jest dla ciebie idealny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kremową jajecznicę
Składniki:
6 jajek
80 g serka kremowego do kanapek
2 łyżki masła
szczypiorek
Wbij jajka do miseczki i rozbełtaj je, aż uzyskasz delikatną konsystencję. Dopraw je świeżo mielonym pieprzem, a także solą. Na patelni rozgrzej masło i wylej na nią wymieszane jajka.
Podsmażaj je na średnim ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Gdy te odpowiednio dobrze się zetną, zmniejsz ogień i wrzuć przygotowany serek kremowy. Energicznie mieszaj.
Gdy jajecznica osiągnie oczekiwaną kremową konsystencje, podaj ją ze świeżą bagietką posmarowaną masłem, a także garścią świeżo siekanego szczypiorku. Smacznego.
Źródło: canva/BarrySeward, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: picantecooking.com