Jak przyrządzić karkówkę, aby wyszła soczysta i miękka?
Idealna, upieczona karkówka powinna być soczysta i miękka. By jednak taka wyszła ważna jest jakość kupionego mięsa, a także sposób jego przyrządzenia. Najważniejsza jest boska marynata, która błyskawicznie zmiękcza mięso.
Karkówka jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej ląduje na naszych grillach. Ale lubimy też pieczoną w piekarniku. Sekretem jej popularności jest przede wszystkim to, że po upieczeniu potrafi być soczysta i rozpływająca się w ustach. Tu duży wpływ ma naturalnie występujący w niej tłuszczyk. Jednak już zakup właściwego mięsa w dużym stopniu przesądza o naszym sukcesie, znaczenie ma też właściwa jego obróbka.
Kupując mięso wybieraj kawałki mięsa o różowej barwie, poprzerastane białym tłuszczem. Te cechy wskazują, że mięso pochodzi z młodej sztuki. Jeśli mięso jest jasnoróżowe zawiera dużo wody i po upieczeniu będzie twarde.
Mięso o ciemnej barwie i żółtawym tłuszczu pochodzi zaś ze starszego zwierzęcia i też nie będzie miękkie. Kiedy już kupisz dobrej jakości mięso nie zepsuj go niewłaściwym przyrządzeniem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przyrządzić karkówkę, aby wyszła soczysta i miękka?
Mięso przed pieczeniem warto zamarynować. Marynata oprócz przypraw i ziół powinna zawierać przynajmniej jeden ze składników zwiększających kruchość mięsa, np.: wino, ocet balsamiczny, sok z cytryny, jogurt naturalny. Im dłużej karkówka poleży w marynacie tym po upieczeniu będzie miała większą kruchość i wyrazisty smak.
Niektórzy plastry mięsa przeznaczone do grillowania wcześniej rozbijają kuchennym tłuczkiem. Dzięki temu mięso jest cieńsze, szybciej się piecze i jest bardziej kruche po upieczeniu.
Istotna temperatura i czas
Nie narażaj mięsa na zbyt gwałtowną zmianę temperatury. Plastry mięsa przeznaczone do grillowania wyjmij z lodówki ok. 30 min wcześniej, a dużą porcję mięsa nawet 2 godziny przed pieczeniem.
Nie piecz mięsa zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze. To spowoduje, że wyparuje z niej dużo wody przez co stanie się łykowata.
Przed podaniem upieczone mięso odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą pozytywnie wpływając na wrażenia smakowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: facetwp