Smakosze.pl
krupnik

canva

Najlepsza polska zupa - tradycyjny krupnik staropolski

27 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Krupnik uchodzi za jedną z naszych najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych zup. Rzeczywiście, w innych kuchniach trudno znaleźć zupę o podobnym składzie, smaku i pożywności. Oto jak przygotować taki tradycyjny, staropolski krupnik.

Najważniejszymi składnikami krupniku jest mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, ziemniaki i marchew. To one zapewniają tej polskiej zupie charakterystyczny smak i dużą pożywność.

Jeżeli chodzi o mięso to najlepiej sprawdzają się kawałki z kostką, np. żeberka. Smak zupy można też wzmocnić dodając do niej 2-3 leśne grzyby.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tradycyjny krupnik staropolski

Składniki:

  • 30 dag wieprzowych żeberek

  • pół cebuli

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • kawałek selera

  • 15 dag kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej

  • 5 ziemniaków

  • łyżka masła

  • listek laurowy

  • sól, pieprz

karkówka

Jak przyrządzić karkówkę, aby wyszła soczysta i miękka?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie krupniku

Żeberka opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 3 l zimnej wody. Zagotuj na średnim ogniu, zbierz szumowiny. Dodaj listek laurowy, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 30 minut.

Cebulę, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę. Kaszę dokładnie opłucz. Warzywa i kaszę dodaj do wywaru. Gotuj ok. 15 minut.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do gotującej się zupy. Całość gotuj do czasu, aż kasza i warzywa będą miękkie.

Do zupy dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2 minuty. Przed podaniem krupnik możesz posypać posiekanym koperkiem - nada zupie orzeźwiającego smaku. Smacznego!

kasza

kasza

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: wedrowkipokuchni

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >