Najlepsza polska zupa - tradycyjny krupnik staropolski
Krupnik uchodzi za jedną z naszych najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych zup. Rzeczywiście, w innych kuchniach trudno znaleźć zupę o podobnym składzie, smaku i pożywności. Oto jak przygotować taki tradycyjny, staropolski krupnik.
Najważniejszymi składnikami krupniku jest mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, ziemniaki i marchew. To one zapewniają tej polskiej zupie charakterystyczny smak i dużą pożywność.
Jeżeli chodzi o mięso to najlepiej sprawdzają się kawałki z kostką, np. żeberka. Smak zupy można też wzmocnić dodając do niej 2-3 leśne grzyby.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tradycyjny krupnik staropolski
Składniki:
30 dag wieprzowych żeberek
pół cebuli
pietruszka
kawałek selera
15 dag kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
5 ziemniaków
łyżka masła
listek laurowy
sól, pieprz
Przygotowanie krupniku
Żeberka opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 3 l zimnej wody. Zagotuj na średnim ogniu, zbierz szumowiny. Dodaj listek laurowy, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 30 minut.
Cebulę, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę. Kaszę dokładnie opłucz. Warzywa i kaszę dodaj do wywaru. Gotuj ok. 15 minut.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do gotującej się zupy. Całość gotuj do czasu, aż kasza i warzywa będą miękkie.
Do zupy dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2 minuty. Przed podaniem krupnik możesz posypać posiekanym koperkiem - nada zupie orzeźwiającego smaku. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wedrowkipokuchni