Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza polska zupa - tradycyjny krupnik staropolski
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.08.2021 02:00

Najlepsza polska zupa - tradycyjny krupnik staropolski

krupnik
canva

Krupnik uchodzi za jedną z naszych najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych zup. Rzeczywiście, w innych kuchniach trudno znaleźć zupę o podobnym składzie, smaku i pożywności. Oto jak przygotować taki tradycyjny, staropolski krupnik.

Najważniejszymi składnikami krupniku jest mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, ziemniaki i marchew. To one zapewniają tej polskiej zupie charakterystyczny smak i dużą pożywność.

Jeżeli chodzi o mięso to najlepiej sprawdzają się kawałki z kostką, np. żeberka. Smak zupy można też wzmocnić dodając do niej 2-3 leśne grzyby.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tradycyjny krupnik staropolski

Składniki:

  • 30 dag wieprzowych żeberek

  • pół cebuli

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • kawałek selera

  • 15 dag kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej

  • 5 ziemniaków

  • łyżka masła

  • listek laurowy

  • sól, pieprz

Przygotowanie krupniku

Żeberka opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 3 l zimnej wody. Zagotuj na średnim ogniu, zbierz szumowiny. Dodaj listek laurowy, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 30 minut.

Cebulę, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę. Kaszę dokładnie opłucz. Warzywa i kaszę dodaj do wywaru. Gotuj ok. 15 minut.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do gotującej się zupy. Całość gotuj do czasu, aż kasza i warzywa będą miękkie.

Do zupy dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2 minuty. Przed podaniem krupnik możesz posypać posiekanym koperkiem - nada zupie orzeźwiającego smaku. Smacznego!

kasza
kasza

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: wedrowkipokuchni