Smakosze.pl
Rosół i kwestia przypraw

Canva / gbh007

Jak dobrze doprawić rosół?

17 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Dobrze przyprawiony rosół jest prawdziwą poezją smaku. Każdy ma swoje własne patenty na osiągnięcie pożądanego efektu. Jednak niektóre przyprawy są już nieco zapomniane. Mało kto pamięta o dodawaniu rozmarynu. Dzięki niemu rosół będzie miał bardziej wyrazisty smak.

Z całą pewnością rosół można uznać za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu cieszy się on ogromną popularnością wśród smakoszy. Już teraz przekonaj się, jakie przyprawy warto dodać do kultowej zupy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak doprawić rosół?

Wielu smakoszy podczas przygotowywania rosołu, głowi się nad powyższym pytaniem. Niektóre przyprawy są dosyć oczywistym wyborem. Jednak jedna z nich została niemal kompletnie zapomniana.

Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego rosół warto wzbogacić o sos sojowy. Dziś skupimy się na innych przyprawach. Okazuje się, że rosół może wiele zyskać za sprawą rozmarynu. Najlepiej umieścić w wywarze całą gałązkę.

Rozmaryn doskonale sprawdza się wówczas, gdy rosół gotujemy na wołowinie lub cielęcinie. Przyprawa podkreśla walory smakowe mięsnego wywaru. Obok takiego specjału nie sposób przejść obojętnie. Dodatkowo rosół z rozmarynem wyróżnia się delikatnym leśnym posmakiem.

Pieczone ziemniaki w przepysznym wydaniu

Cudowne, chrupiące pieczone ziemniaki w jogurcie

CZYTAJ DALEJ

Czego nie powinno zabraknąć w idealnym rosole?

Oczywiście rozmaryn to nie wszystko. Rosół należy wzbogacić również o inne przyprawy. Mowa między innymi o ziarnach pieprzu. Dzięki nim tłusta zupa staje się trochę lżejsza dla trzewi. Oprócz tego pieprz uwydatnia jej smak.

Większość smakoszy dodaje do rosołu także ziele angielskie. Ziarna przyprawy pozytywnie wpływają na smak wywaru. Podobny efekt osiągniemy dzięki goździkom oraz lasce cynamonu. Z kolei liście laurowe nadają zupie lekko korzenny smak.

Nie możemy również zapomnieć o lubczyku. Przyprawa jest jedną z podstaw, jeśli mowa o rosole. Warto zauważyć, że to właśnie lubczyk był pierwotnie głównym składnikiem maggi. Co jeszcze powinno znaleźć się w kultowej zupie?

Rosół warto wzbogacić o czosnek i cebule. Oba warzywa nadają mu bardziej wyrazistego smaku, który jest nie lada pokusą. Godny uwagi jest także mniej popularny dodatek. Mowa o kurkumie, która nadaje złocistej barwy i poprawia smak rosołu. Jak rosół przygotowuje Magda Gessler?

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Rosół wyjdzie idealnie

Rosół wyjdzie idealnie

Canva / beats3

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Król rosołu

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >