Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Tajemnica smaku tkwi w 1 szczególe
Wybór mięsa na gulasz nie jest oczywistą sprawą. Chybiona decyzja może zaważyć na finalnym smaku całej potrawy. Podczas zakupów pamiętaj, aby wybrać część tuszy z przerostami tkanki łącznej i odrobiną tłuszczu. Zapewni to odpowiednią konsystencję oraz smak dania.
Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Tradycyjnie gotuje się go tam z wieprzowiny z dodatkiem papryki i cebuli. Obecnie potrawę tę możemy przygotować w rozmaitych wersjach i z różnych gatunków mięsa. Mimo tej różnorodności, przyrządzenie go niezmiennie rządzi się pewnymi prawami.
Z jakiego mięsa najlepiej przygotować gulasz?
Nie ma jednego, słusznego wyboru, jeśli chodzi o mięso na gulasz . Możemy postawić na klasyczną wieprzowinę, elegancką wołowinę lub delikatne mięso drobiowe. Niezależnie od podjętej decyzji ważne jest, aby zwrócić uwagę na pewną kwestię .
Mięso do gulaszu powinno być poprzerastane tłuszczem i tkanką łączną w postaci błon i włókien. Elementy te w trakcie gotowania wytopią się i rozgotują, tworząc gęsty i aromatyczny sos . W przypadku tej potrawy idealne kawałki mięsa bez grama tłuszczu lepiej sobie darować.
Jeśli przygotowujesz gulasz wieprzowy, rozważ karkówkę lub łopatkę. Z nieco mniej popularnych fragmentów tuszy sprawdzi się także goleń. Te części nadadzą gulaszowi odpowiedniej gęstości i kleistości .
Twój wybór padł na wołowinę? Tu również wybierz łopatkę lub karkówkę . Niezastąpiona może okazać się też pręga, zawierająca liczne przerosty .
Smaczny, delikatny gulasz możesz przygotować z mięsa drobiowego . W takim przypadku w sklepie zapytaj o golonkę indyczą lub mięso z udźca . Gulasz drobiowy, choć mniej wyrazisty w smaku, także znajdzie wierne grono odbiorców. Pokochają go przede wszystkim najmłodsi koneserzy dobrego jedzenia .
Przygotowanie gulaszu nie musi opierać się na jednym gatunku mięsa. Poszczególne rodzaje można ze sobą łączyć. Wykwintny gulasz można przygotować z bardziej niecodziennego mięsa, jak baranina, dziczyzna, a nawet ryby .
Jak prosto i smacznie przygotować gulasz?
Przepisów na gulasz jest całe zatrzęsienie . Niemniej w klasycznej wersji potrawy powinny znaleźć się pewne obowiązkowe składniki. Prawdziwy gulasz zawiera w sobie paprykę, cebulę oraz czosnek .
W kwestii przypraw nie zapomnij o liściach laurowych i zielu angielskim. Oczywiście w potrawie nie może zabraknąć słodkiej i ostrej papryki . Pamiętaj również o klasycznych przyprawach takich jak sól i pieprz.
Tajemnica smakowitego gulaszu tkwi w czasie jego przyrządzania. Miękkie mięso i obłędny sos wymagają stosownego czasu duszenia . Podczas kuchennych zmagań uzbrój się w cierpliwość i nie popędzaj potrawy. Odwdzięczy się za to swoim smakiem i aromatem.
Czy znasz niezwykły sposób na gulasz z mięsa mielonego ? Zaskakujący gulasz grzybowy to doskonały pomysł na bezmięsny obiad .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ile ząbków czosnku można zjeść dziennie? Niewiarygodne, ale lepiej nie przekraczaj tej ilości
-
Okrasa marynuje wątróbkę w 4 składnikach. Lepszej nie zjesz w żadnej restauracji
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama