Smakosze.pl Porady Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Tajemnica smaku tkwi w 1 szczególe
Canva / Drbouz

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Tajemnica smaku tkwi w 1 szczególe

10 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wybór mięsa na gulasz nie jest oczywistą sprawą. Chybiona decyzja może zaważyć na finalnym smaku całej potrawy. Podczas zakupów pamiętaj, aby wybrać część tuszy z przerostami tkanki łącznej i odrobiną tłuszczu. Zapewni to odpowiednią konsystencję oraz smak dania.

Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Tradycyjnie gotuje się go tam z wieprzowiny z dodatkiem papryki i cebuli. Obecnie potrawę tę możemy przygotować w rozmaitych wersjach i z różnych gatunków mięsa. Mimo tej różnorodności, przyrządzenie go niezmiennie rządzi się pewnymi prawami.

Z jakiego mięsa najlepiej przygotować gulasz?

Nie ma jednego, słusznego wyboru, jeśli chodzi o mięso na gulasz . Możemy postawić na klasyczną wieprzowinę, elegancką wołowinę lub delikatne mięso drobiowe. Niezależnie od podjętej decyzji ważne jest, aby zwrócić uwagę na pewną kwestię .

Mięso do gulaszu powinno być poprzerastane tłuszczem i tkanką łączną w postaci błon i włókien. Elementy te w trakcie gotowania wytopią się i rozgotują, tworząc gęsty i aromatyczny sos . W przypadku tej potrawy idealne kawałki mięsa bez grama tłuszczu lepiej sobie darować.

Jeśli przygotowujesz gulasz wieprzowy, rozważ karkówkę lub łopatkę. Z nieco mniej popularnych fragmentów tuszy sprawdzi się także goleń. Te części nadadzą gulaszowi odpowiedniej gęstości i kleistości .

Twój wybór padł na wołowinę? Tu również wybierz łopatkę lub karkówkę . Niezastąpiona może okazać się też pręga, zawierająca liczne przerosty .

Smaczny, delikatny gulasz możesz przygotować z mięsa drobiowego . W takim przypadku w sklepie zapytaj o golonkę indyczą lub mięso z udźca . Gulasz drobiowy, choć mniej wyrazisty w smaku, także znajdzie wierne grono odbiorców. Pokochają go przede wszystkim najmłodsi koneserzy dobrego jedzenia .

Przygotowanie gulaszu nie musi opierać się na jednym gatunku mięsa. Poszczególne rodzaje można ze sobą łączyć. Wykwintny gulasz można przygotować z bardziej niecodziennego mięsa, jak baranina, dziczyzna, a nawet ryby .

Jak prosto i smacznie przygotować gulasz?

Przepisów na gulasz jest całe zatrzęsienie . Niemniej w klasycznej wersji potrawy powinny znaleźć się pewne obowiązkowe składniki. Prawdziwy gulasz zawiera w sobie paprykę, cebulę oraz czosnek .

W kwestii przypraw nie zapomnij o liściach laurowych i zielu angielskim. Oczywiście w potrawie nie może zabraknąć słodkiej i ostrej papryki . Pamiętaj również o klasycznych przyprawach takich jak sól i pieprz.

Tajemnica smakowitego gulaszu tkwi w czasie jego przyrządzania. Miękkie mięso i obłędny sos wymagają stosownego czasu duszenia . Podczas kuchennych zmagań uzbrój się w cierpliwość i nie popędzaj potrawy. Odwdzięczy się za to swoim smakiem i aromatem.

Czy znasz niezwykły sposób na gulasz z mięsa mielonego ? Zaskakujący gulasz grzybowy to doskonały pomysł na bezmięsny obiad .

Canva / dulezidar
Canva / dulezidar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy