Jakie są funkcje dziurki w rączce rondla?
Przeważnie rondel nie wzbudza u nas większych emocji. Jednak niepozorne naczynie skrywa pewne sekrety, z których mało kto zdaje sobie sprawę. Warto o nich pamiętać, ponieważ są bardzo praktyczne i dzięki nim gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Dlaczego rondel wyposażony jest w rączkę z dziurką?
Takie pytanie zadaje sobie niejeden smakosz. Rondel bez dwóch zdań można uznać za powszechne naczynie. Jednak nawet tak niepozorne przedmioty mogą wywołać spore zaskoczenie, kiedy odkryjemy ich ukryte funkcje .
Niedawno poruszaliśmy temat pieców kaflowych i ich sekretów . Dziś pod lupę weźmiemy rondel. Większość tego typu naczyń ma uchwyt, w którym widoczna jest dziurka. Przeważnie nie przywiązujemy do niej większej wagi. Nie oznacza to jednak, że umieszczono ją tam zupełnie przypadkowo.
Dziurka w uchwycie sprawia, że rondel możemy bez większych przeszkód powiesić w przeznaczonym do tego miejscu. Jest to najprostsze z jej zastosowań . Okazuje się, że niepozorny rondel skrywa jeszcze jeden sekret.
Przeważnie podczas gotowania w rondlu, jedzenie mieszamy łyżką. Po jej wykorzystaniu odstawiamy ją zazwyczaj na blat. W takiej sytuacji nietrudno o zabrudzenia. Unikniemy tego scenariusza za sprawą dziurki w rączce rondla .
(Canva / anmbph)
Czym może nas zaskoczyć najzwyklejszy rondel?
Otwór w rączce rondla idealnie nadaje się do umieszczenia w nim łyżki. Wystarczy, że włożymy ją w dziurkę uchwytem do dołu . Trzeba przyznać, że takie zastosowanie nie należy do najbardziej oczywistych. Jednak warto je wypróbować.
Łyżka umieszczona w ten sposób nie powinna się nagrzewać. W związku z tym jest to również lepsze rozwiązanie od pozostawiania jej w naczyniu. Bez wątpienia otwór w znacznym stopniu może ułatwić nam przygotowanie rozmaitych frykasów.
Przyrządy kuchenne bardzo często mają funkcje, z których nie zdajemy sobie sprawy. Warto czasami się im przyjrzeć nieco bliżej. Oprócz rondla dobrym przykładem jest, chociażby piekarnik wyposażony w dolną szufladę .
Zazwyczaj trzyma się w niej patelnie i inne naczynia. Jednak szuflada równie dobrze może nam posłużyć za miejsce, w którym nasze posiłki zachowają swoją temperaturę. Nawet niepozorna folia aluminiowa może mieć niezwykłe zastosowanie w kuchni .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Webniusy, WP Kuchnia