Folia aluminiowa w nietypowej roli, niezwykła sztuczka
Folia aluminiowa znajduje się w praktycznie każdej kuchennej szufladzie czy szafce. Jej uniwersalność w pakowaniu najróżniejszych rzeczy sprawia, że ciężko wyobrazić sobie teraz jej brak - doskonale sprawdza się jako osłona dla kanapek czy pieczeni.
Mało kto jednak wie, że ten przedmiot codziennego użytku ma tak naprawdę o wiele większą funkcjonalność, niż większość może wiedzieć. Jednym z najlepszych sposobów na użycie folii aluminiowej jest zrobienie z niej parowaru DIY, który skutecznie gotuje żywność.
Folia aluminiowa zamiast parowaru
Gotowanie na parze jest najlepszym, pod względem zdrowia, sposobem gotowania potraw. W przeciwieństwie do gotowania w wodzie, minerały i witaminy nie są wypłukiwane, czy smażenia lub pieczenia, podczas których wytwarzają się kancerogenne substancje.
Z tego powodu wielu dietetyków zachęca ludzi do zrezygnowania lub chociaż ograniczenia niezdrowych sposobów gotowania i przejścia na korzystanie z parowaru. Takie urządzenia często są jednak stosunkowo drogie i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Wtedy z pomocą przychodzi folia aluminiowa.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy informacje o wycofywaniu bardzo popularnej kanapki z menu sieci McDonald's. W tym tekście z kolei zdradzamy doniesienia o salmonelli w 10 tonach mięsa z Polski, które zostało wysłane do Bułgarii.
Wystarczy zwinąć folię w sporej wielkości 3 kule, ułożyć je w patelni, zalać wodą, postawić na nich talerz z produktami, które chcemy ugotować i przykryć pokrywką. Teraz trzeba jedynie odpalić gaz i poczekać, aż żywność ugotuje się, dzięki gorącej parze. Poniższy film, skąd pochodzi także kadr powyżej, ułatwi utrwalenie tej przydatnej wiedzy.
Inne zastosowania folii aluminiowej
Zmagasz się ze smugami i ciężkimi do wyczyszczenia plamami na zlewozmywaku? Wystarczy zwinąć folię w kulkę i wyszorować nią powierzchnie zlewu. To samo można zrobić z rusztem grilla czy wnętrzem piekarnika - nierówności na folii działają jak druciana szczotka, która znacznie ułatwia czyszczenie.
Folią możesz owinąć także końcówki bananów, aby te wytrzymały znacznie dłużej. Ogonki bananów są ich najwrażliwszym elementem, więc znacznie łatwiej ulegają zepsuciu, gdy są odsłonięte. Folia blokuje do nich dostęp wszelkim owadom i innym czynnikom sprzyjającym psuciu.
Źródło: Freer Law, Getty Images
Jeśli chcesz upiec ciasto, lecz zabrakło ci odpowiedniej formy, nie musisz się martwić, mając pod ręką folię aluminiową. Musisz tylko uformować z niej określony kształt i gotowe - dzięki temu zaoszczędzisz kilka złotych na kupnie formy, którą użyjesz tylko raz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: zycie.news