Smakosze.pl Produkty Jakie są powody wysokich cen warzyw?
Pixabay /genniebee512

Jakie są powody wysokich cen warzyw?

27 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Fasolka szparagowa jest nie tylko smacznym warzywem - jej wartości odżywcze są wyjątkowo duże, dlatego warto jak najczęściej włączyć ją do swojej diety. W tym roku jednak na przeszkodzie może stać kosmicznie wysoka cena, która jest zbyt duża dla wielu ludzi.

Warzywa od samego początku sezonu w 2021 roku wystawiane były przez sprzedawców za wysokie kwoty. Na bazarach widać podwyżki, które niekiedy osiągają nawet 60 procent więcej, niż w sezonie sprzed roku. Co odpowiada za taką sytuację?

Ceny fasolki szparagowej wywindowały w górę przez pogodę

Jeszcze nie tak dawno temu, klienci musieli zapłacić aż 70 złotych za jeden kilogram krajowej fasolki szparagowej. Czereśnie kosztują 35 zł za kilogram, pomidory wystawione są za ok. 8 zł, a za kilogram truskawek trzeba zapłacić nawet 24 zł.

Ceny tych produktów, jak i fasolki szparagowej, wynikają z opóźnienia sezonu, przez przedłużającą się zimę i zimną wiosnę. Niskie temperatury nie sprzyjają wegetacji, a rolnicy zmuszeni byli dogrzewać swoje uprawy, aby móc cokolwiek wyhodować.

Jak tłumaczy dla polsatnews.pl Janusz Byliński, prezes Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach, dodatkowym mankamentem są wzrastające koszty produkcji, a także podaż towaru. W tym roku podaż jest stosunkowo niewielka, przez co sprzedawcy chcą odrobić straty i wystawiają produkty za większe pieniądze, niezależnie od kosztów.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak wyglądają ceny młodych ziemniaków, które już można kupować. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ceny w restauracjach tak szybko rosną.

W sprzedaży detalicznej dołączana jest marża

Ceny hurtowe na targowiskach są same w sobie wysokie, lecz klienci indywidualni muszą zapłacić jeszcze więcej. Każdy właściciel warzywniaka, czy marketu nakłada marżę, aby móc zarobić na sprzedawanych przez siebie towarach.

No wszystko zdrożało, tak jak nawet ceny truskawek, ceny zwykłych warzyw, które kupuję na co dzień jednak są wyższe. Ceny jabłek, ceny bananów, wszystko poszło w górę. Ale każdy chce chociaż trochę tego spróbować - mówi polsatnews.pl pani Bożena, klientka warzywniaka.

Eksperci są zdania, że już niedługo zauważymy spadek cen warzyw i owoców. Gdy pogoda stanie się cieplejsza, rolnicy będą produkować więcej żywności, co oznacza jej większą ilość na rynku.

Źródło: André Beltrame, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polsatnews.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy