Jakie są powody wysokich cen warzyw?
Fasolka szparagowa jest nie tylko smacznym warzywem - jej wartości odżywcze są wyjątkowo duże, dlatego warto jak najczęściej włączyć ją do swojej diety. W tym roku jednak na przeszkodzie może stać kosmicznie wysoka cena, która jest zbyt duża dla wielu ludzi.
Warzywa od samego początku sezonu w 2021 roku wystawiane były przez sprzedawców za wysokie kwoty. Na bazarach widać podwyżki, które niekiedy osiągają nawet 60 procent więcej, niż w sezonie sprzed roku. Co odpowiada za taką sytuację?
Ceny fasolki szparagowej wywindowały w górę przez pogodę
Jeszcze nie tak dawno temu, klienci musieli zapłacić aż 70 złotych za jeden kilogram krajowej fasolki szparagowej. Czereśnie kosztują 35 zł za kilogram, pomidory wystawione są za ok. 8 zł, a za kilogram truskawek trzeba zapłacić nawet 24 zł.
Ceny tych produktów, jak i fasolki szparagowej, wynikają z opóźnienia sezonu, przez przedłużającą się zimę i zimną wiosnę. Niskie temperatury nie sprzyjają wegetacji, a rolnicy zmuszeni byli dogrzewać swoje uprawy, aby móc cokolwiek wyhodować.
Jak tłumaczy dla polsatnews.pl Janusz Byliński, prezes Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach, dodatkowym mankamentem są wzrastające koszty produkcji, a także podaż towaru. W tym roku podaż jest stosunkowo niewielka, przez co sprzedawcy chcą odrobić straty i wystawiają produkty za większe pieniądze, niezależnie od kosztów.
Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak wyglądają ceny młodych ziemniaków, które już można kupować. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ceny w restauracjach tak szybko rosną.
W sprzedaży detalicznej dołączana jest marża
Ceny hurtowe na targowiskach są same w sobie wysokie, lecz klienci indywidualni muszą zapłacić jeszcze więcej. Każdy właściciel warzywniaka, czy marketu nakłada marżę, aby móc zarobić na sprzedawanych przez siebie towarach.
No wszystko zdrożało, tak jak nawet ceny truskawek, ceny zwykłych warzyw, które kupuję na co dzień jednak są wyższe. Ceny jabłek, ceny bananów, wszystko poszło w górę. Ale każdy chce chociaż trochę tego spróbować - mówi polsatnews.pl pani Bożena, klientka warzywniaka.
Eksperci są zdania, że już niedługo zauważymy spadek cen warzyw i owoców. Gdy pogoda stanie się cieplejsza, rolnicy będą produkować więcej żywności, co oznacza jej większą ilość na rynku.
Źródło: André Beltrame, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: polsatnews.pl