Czy przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych?
Choć pomidory kojarzą się bardziej z kuchnią włoską, w Polsce równie chętnie po nie sięgamy. Zupa pomidorowa czy gołąbki w sosie pomidorowym to potrawy, bez których ciężko wyobrazić sobie typowy jadłospis Polaków.
Czy pomidory są zdrowe?
O tym, że surowe pomidory są zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. To warzywo, które bogate jest w potas, o czym zapewne doskonale wiedzą osoby zmagające się z nadciśnieniem. Potas reguluje bowiem ciśnienie krwi. Świetnie wpływa też na pracę mięśni i funkcjonowanie mózgu.
Pomidor jest również cennym źródłem błonnika. Chętnie jedzą więc go osoby dbające o linie i chcące zrzucić parę kilogramów. Sam ma też niewiele kalorii, bo tylko 23 w 100 gramach.
Oprócz błonnika i potasu warzywo to dostarcza również tak potrzebną do funkcjonowania witaminę C. Właśnie przez jej obecność w pomidorze nie zaleca łączyć się go z ogórkiem, w którego skład wchodzi askorbinaza rozkładająca witaminę C.
Czy przetworzone pomidory są zdrowsze?
Jak dowodzą badania, pomidor jest jednym z nielicznych warzyw, które lepiej jeść dopiero po przetworzeniu. W przeciwieństwie do większości roślin zdatnych do spożycia, jego gotowanie, blendowanie czy rozdrabianie sprawia, że zamiast tracić cenne właściwości – zyskuje on niezwykle istotny dla zdrowia skłanik - likopen.
W przetworzonych pomidorach likopenu jest nawet kilkakrotnie więcej niż w surowych. Okazuje się, że klasyczna zupa krem z pomidorów ma go aż dziesięciokrotnie więcej niż surowe warzywo, w którym likopen zawarty jest w strukturach białkowych, utrudniających jego wykorzystanie przez organizm.
Źródło: Pixabay/ Comfreak
Likopen to, innymi słowy, substancja odpowiadająca za czerwony kolor pomidora. W organizmie „wyłapuje” wolne rodniki odpowiadających za procesy starzenia. Badania dowodzą też, że ma właściwości przeciwnowotworowe.
Co więcej, mężczyźni regularnie spożywający produkty pomidorowe (ok. 10 posiłków w tygodniu) są o 35% mniej narażeni na zachorowanie na raka prostaty w stosunku do tych, którzy jedzą je tylko raz w tygodniu.
Czy pomidory z puszki są szkodliwe?
Choć wydawać by się mogło, że pomidory z puszki są więc zdrowsze niż surowe pomidory, nic bardziej mylnego. Puszki co prawda szczelnie się zmyka, ogrzewa i sterylizuje, a podczas tego ostatniego procesu zwiększa się ilość likopenu, jednak jest pewien szczegół, o którym nie można zapomnieć.
Składnikiem żywic wyścielających większość puszek, które możemy kupić w sklepach, jest Bisfenol A. Z puszek migruje on do żywności. Badnia dowiodły, że negatywnym efektem jego spożywania jest otyłość i zaburzenia gospodarki hormonalnej.
Warto więc postawić przede wszystkim na przetworzone produkty w butelkach lub zdecydować się na własnoręczną obróbkę termiczną pomidorów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Polki, Odżywianie Hello Zdrowie