Smakosze.pl Przepisy Jednogarnkowe danie z kiełbasą i ziemniakami. Tanie, szybkie i pożywne. Będą prosić o dokładki
Canva / zia_shusha

Jednogarnkowe danie z kiełbasą i ziemniakami. Tanie, szybkie i pożywne. Będą prosić o dokładki

9 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wszyscy uwielbiają dania jednogarnkowe. Są łatwe do przygotowania, zawierają proste składniki oraz doskonale sycą. I dokładnie te trzy cechy charakteryzują też proponowany przez nas, jednogarnkowy obiad. Poznajcie przepis na apetyczne danie z kiełbasą i ziemniakami.

Do przyrządzenia naszego jednogarnkowego dania potrzebować będziesz warzyw, przypraw oraz oczywiście kawałka dobrej kiełbasy. Po pokrojeniu składników, danie z kiełbasą i ziemniakami robi się praktycznie samo. Taki posiłek idealnie smakuje od razu po przygotowaniu, jak również kolejnego dnia. Warto zrobić większą porcję na zapas.

Przepis na danie z kiełbasą i ziemniakami

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków

  • kawałek ulubionej kiełbasy

  • 2 średnie cebule

  • 2 papryki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • natka pietruszki do podania

Jak przygotować apetyczny, jednogarnkowy obiad?

Przygotuj wszystkie półprodukty na jednogarnkowy obiad. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę, a papryki oraz ziemniaki umyj, oczyść i pokrój w kostkę .

W dużym garnku dobrze rozgrzej olej . Podsmaż na rumiano kiełbasę, następnie dodaj cebulę. Po zeszkleniu warzywa do garnka dodaj także papryki oraz czosnek . Całość smaż kilka minut.

Do dania z kiełbasą i ziemniakami wsyp oba rodzaje papryki oraz majeranek . Zamieszaj całość, a następnie dołóż pokrojone ziemniaki i zalej zawartość garnka 2 szklankami wody . Duś wszystko do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie, a potrawa nabierze gęstości .

Gotowy obiad jednogarnkowy dopraw solą i pieprzem . Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki . Ta potrawa idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem .

Wielbicielom delikatniejszych smaków z pewnością przypadną do gustu kremowe bitki z kurczaka . Zaskoczy Cię, co kryje się pod nazwą cygańskiego bigosu .

Canva / ribeirorocha
Canva / ribeirorocha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy