Pełny smaku bigos cygański. Jednogarnkowe, sycące danie na kilka dni
Szukasz pomysłu na smaczny i pożywny obiad jednogarnkowy? Koniecznie wypróbuj przepis na niezwykły bigos cygański. Aromatyczny sos warzywny i mięsne klopsy łączą się w pyszną całość, która na dodatek doskonale nadaje się do odgrzewania. Danie jest wprost wymarzone na chłodne, jesienne dni.
Bigos zwykle przygotowujemy z kapusty białej, kiszonej, mięsa i grzybów suszonych. Dodajemy również suszone śliwki, a nawet rodzynki. Bigos cygański jest daniem, które z pewnością zachwyci każdego. Danie przygotujemy bez grama kapusty i suszonych grzybów. Za to z klopsami z mięsa mielonego i z mnóstwem warzyw.
Do bigosu cygańskiego dodamy pieczarki, pomidory, paprykę i sporo aromatycznych przypraw. Gęsty sos duszony z mięsnymi klopsikami posmakuje wszystkim domownikom. Całe danie przygotujemy w niecałą godzinę.
Bigos cygański to danie jednogarnkowe, szybkie i bardzo sycące. Z podanego przepisu w prosty sposób zrobimy obiad na kilka dni dla całej rodziny. Do przygotowania klopsów wykorzystajmy mięso wołowe i wieprzowe, które następnie zmielimy w maszynce. Takie klopsy będą o wiele smaczniejsze, niż z gotowego mięsa mielonego.
Bigos cygański z klopsami - jednogarnkowe danie na kilka dni
Składniki na klopsy:
500 g łopatki wieprzowej
500 g wołowiny bez kości, np. pręgi
cebula
jajko
3 łyżki kaszy manny
łyżeczka majeranku
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka soli
pieprz
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Składniki na sos:
75 dag pieczarek
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 duże cebule
3 puszki pomidorów krojonych
cukier, sól, pieprz do smaku
słodka papryka mielona
koncentrat pomidorowy
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pożywny bigos po cygańsku?
Na początku przygotuj klopsy: łopatkę i pręgę pokrój na kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj startą na tarce cebulę, sól, pieprz i majeranek. Do masy wbij jajko, wsyp kaszę mannę i wyrabiaj kilka minut. Z mięsa uformuj małe klopsy i obsmaż je na oleju.
Przygotuj sos: pokrój pieczarki, papryki, cebulę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą i pieprzem i smaż kilka minut. Dodaj paprykę czerwoną i żółtą i smaż na wolnym ogniu, aż zmiękną.
Do warzyw dodaj pomidory z puszki, całość oprósz solą, pieprzem, cukrem i duś pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj do smaku koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotowe warzywa przełóż do większego garnka, dodaj klopsy i duś całość 15-20 minut.
Pomysł na równie smaczne i pożywne danie jednogarnkowe? Leczo z warzywami i kiełbasą oraz bitki z kurczaka w kremowym sosie. Wszyscy domownicy zjedzą je ze smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić sok z selera naciowego? Jego zalety są nie do przecenienia
Barszcz czerwony z ziemniakami. Prosty obiad jak za dawnych lat
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama