Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pełny smaku bigos cygański. Jednogarnkowe, sycące danie na kilka dni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.10.2022 10:08

Pełny smaku bigos cygański. Jednogarnkowe, sycące danie na kilka dni

Pełny smaku bigos cygański. Jednogarnkowe, sycące danie na kilka dni
canva/martinturzak

Szukasz pomysłu na smaczny i pożywny obiad jednogarnkowy? Koniecznie wypróbuj przepis na niezwykły bigos cygański. Aromatyczny sos warzywny i mięsne klopsy łączą się w pyszną całość, która na dodatek doskonale nadaje się do odgrzewania. Danie jest wprost wymarzone na chłodne, jesienne dni.

Bigos zwykle przygotowujemy z kapusty białej, kiszonej, mięsa i grzybów suszonych. Dodajemy również suszone śliwki, a nawet rodzynki. Bigos cygański jest daniem, które z pewnością zachwyci każdego. Danie przygotujemy bez grama kapusty i suszonych grzybów. Za to z klopsami z mięsa mielonego i z mnóstwem warzyw.

Do bigosu cygańskiego dodamy pieczarki, pomidory, paprykę i sporo aromatycznych przypraw. Gęsty sos duszony z mięsnymi klopsikami posmakuje wszystkim domownikom. Całe danie przygotujemy w niecałą godzinę.

Bigos cygański to danie jednogarnkowe, szybkie i bardzo sycące. Z podanego przepisu w prosty sposób zrobimy obiad na kilka dni dla całej rodziny. Do przygotowania klopsów wykorzystajmy mięso wołowe i wieprzowe, które następnie zmielimy w maszynce. Takie klopsy będą o wiele smaczniejsze, niż z gotowego mięsa mielonego.

Bigos cygański z klopsami - jednogarnkowe danie na kilka dni

Składniki na klopsy:

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 500 g wołowiny bez kości, np. pręgi

  • cebula

  • jajko

  • 3 łyżki kaszy manny

  • łyżeczka majeranku

  • łyżeczka czosnku granulowanego

  • łyżeczka soli

  • pieprz

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Składniki na sos:

  • 75 dag pieczarek

  • 2 papryki czerwone

  • 2 papryki żółte

  • 2 duże cebule

  • 3 puszki pomidorów krojonych

  • cukier, sól, pieprz do smaku

  • słodka papryka mielona

  • koncentrat pomidorowy

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pożywny bigos po cygańsku?

Na początku przygotuj klopsy: łopatkę i pręgę pokrój na kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj startą na tarce cebulę, sól, pieprz i majeranek. Do masy wbij jajko, wsyp kaszę mannę i wyrabiaj kilka minut. Z mięsa uformuj małe klopsy i obsmaż je na oleju.

Przygotuj sos: pokrój pieczarki, papryki, cebulę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą i pieprzem i smaż kilka minut. Dodaj paprykę czerwoną i żółtą i smaż na wolnym ogniu, aż zmiękną.

Do warzyw dodaj pomidory z puszki, całość oprósz solą, pieprzem, cukrem i duś pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj do smaku koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotowe warzywa przełóż do większego garnka, dodaj klopsy i duś całość 15-20 minut.

Pomysł na równie smaczne i pożywne danie jednogarnkowe? Leczo z warzywami i kiełbasą oraz bitki z kurczaka w kremowym sosie. Wszyscy domownicy zjedzą je ze smakiem.

Bigos
canva/ etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: