Smakosze.pl Przepisy Jedzenie zdrowe jak... golonka. Znany lekarz i cała prawda o jej gotowaniu
Canva/Michał Mularczyk

Jedzenie zdrowe jak... golonka. Znany lekarz i cała prawda o jej gotowaniu

14 grudnia 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Golonka nie kojarzy się ze zdrową żywnością, prawda? Dr Michał Mularczyk – kardiolog, internista i dietetyk wyprowadza nas z błędu. “Może być zdrowsza do ryby” – szokuje specjalista. W naszym nowym cyklu video “Zdrowy smakosz” – premiera.

Sekrety golonki

Golonka musi być tłusta, żeby była aromatyczna, to oczywiste. Tłuszcz najlepiej rozprowadza smak, a dr Mularczyk jest łasuchem. Ponieważ jednak jest także lekarzem gotującym, podzieli się z nami własnym, prostym przepisem na golonkę, którą sam przyrządza.

Najważniejszy jest odpowiedni sprzęt i cierpliwość. Wówczas, jak mówi dr Mularczyk, “golonka będzie na pewno zdrowsza, niż smażona ryba”.

Projekt bez nazwy(2).jpg
Canva
Wybraliśmy 7 najlepszych książek na prezent dla smakosza

Tajemniczy sprzęt

Sprzętem, który gwarantuje zdrowotne właściwości obróbki termicznej jest wolnowar. To w nim kardiolog przygotowuje swoje potrawy. Gotowanie to proces możliwie najzdrowszy, przede wszystkim jednak, pozwala na uniknięcie podgrzewania tłuszczu.
To właśnie podgrzewanie (niewłaściwych) tłuszczy prowadzi do ciężkich chorób - przestrzega dr Mularczyk.

Tym z nas, którzy nie dysponują wolnowarem, pozostaje cierpliwość i obserwacja wielogodzinnego duszenia golonki na wolnym ogniu w brytfannie lub garnku o grubym dnie.

Projekt bez nazwy(3).jpg
Canva

Golonka z wolnowara

Składniki:

Zadnia lub przednia golonka wieprzowa
Sól
Pieprz
1-2 liście laurowe
Woda
Smalec lub masło klarowane do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Golonkę włożyć do wolnowara, brytfanny, lub garnka o grubym dnie
Obsypać solą i pieprzem
Dodać liść laurowy
Szczelnie przykryć
Gotować w wolnowarze lub na bardzo wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa (8-12 godzin)
Na patelni rozgrzać smalec lub masło klarowane
Golonkę wyjąć z wolnowara lub garnka i przesmażyć na patelni do zrumienienia

Podawać z musztardą lub chrzanem

Cały przepis znajdziecie na naszym kanale YouTube

Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy