Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jola robi budyń inaczej niż wszyscy. Zamiast gotowca z torebki, wybiera zdrowy składnik
Monika Dec
Monika Dec 02.05.2023 09:46

Jola robi budyń inaczej niż wszyscy. Zamiast gotowca z torebki, wybiera zdrowy składnik

budyń
canva/inadoor

Jola zaskoczyła wszystkich przepisem na pyszny budyń. Nie zrobiła go jednak z torebki, a z kaszy jaglanej. Deser jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Nie mamy wątpliwości, że ten patent podbije serce niejednego smakosza!

Jak zrobić budyń z kaszy jaglanej?

Budyń czekoladowy jest pysznym smakołykiem, który bez większych problemów zrobimy w domu. Większość składników mamy pod ręką.

Lista produktów:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao 
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • ulubione owoce do podania
Wsyp do mizerii obok koperku. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

Jak przygotować budyń z kaszy jaglanej?

Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod bieżącą wodą, a później zalej ją wrzątkiem. Następnie przełóż ją do garnka, zalej mlekiem i doprowadź do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz moc palnika, przykryj garnek i gotuj 12 -14 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

Do kaszy jaglanej dodaj cukier, kakao oraz drobno posiekaną czekoladę i zmiksuj blenderem na gładką masę.

Jak podawać domowy budyń?

Budyń podawaj z ulubionymi owocami m.in. pokrojonymi w plasterki bananami. Możesz go również polać sokiem owocowym. Doskonale sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na pyszne desery m.in. kokosowe ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz oraz klasyczną szarlotkę

Przepis pochodzi z książki “Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji”, wyd. Edipresse

Tagi: Czekolada