Smakosze.pl

canva/inadoor

Jola robi budyń inaczej niż wszyscy. Zamiast gotowca z torebki, wybiera zdrowy składnik

2 Maja 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Jola zaskoczyła wszystkich przepisem na pyszny budyń. Nie zrobiła go jednak z torebki, a z kaszy jaglanej. Deser jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Nie mamy wątpliwości, że ten patent podbije serce niejednego smakosza!

Jak zrobić budyń z kaszy jaglanej?

Budyń czekoladowy jest pysznym smakołykiem, który bez większych problemów zrobimy w domu. Większość składników mamy pod ręką.

Lista produktów:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao 
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • ulubione owoce do podania
mizeria

Wsyp do mizerii obok koperku. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować budyń z kaszy jaglanej?

Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod bieżącą wodą, a później zalej ją wrzątkiem. Następnie przełóż ją do garnka, zalej mlekiem i doprowadź do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz moc palnika, przykryj garnek i gotuj 12 -14 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

Do kaszy jaglanej dodaj cukier, kakao oraz drobno posiekaną czekoladę i zmiksuj blenderem na gładką masę.

Jak podawać domowy budyń?

Budyń podawaj z ulubionymi owocami m.in. pokrojonymi w plasterki bananami. Możesz go również polać sokiem owocowym. Doskonale sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na pyszne desery m.in. kokosowe ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz oraz klasyczną szarlotkę

Przepis pochodzi z książki “Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji”, wyd. Edipresse

Żurek Darii Ładochy

Nie mieści się w głowie, z czym Ładocha podaje żurek. Zapomnij o jajkach

CZYTAJ DALEJ
Steki z kapusty

Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >