Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalny przepis na pyszną i szybką szarlotkę. Mnóstwo jabłkowego musu i chrupiące ciasto zachwycają

Banalny przepis na pyszną i szybką szarlotkę. Mnóstwo jabłkowego musu i chrupiące ciasto zachwycają

Szybka szarlotka - banalny przepis
canva/offstocker

Jak zrobić szybką szarlotkę? Kruche ciasto przełożone pysznymi słodko-kwaśnymi jabłkami wcale nie wymaga żmudnych przygotowań. Z naszym przepisem doskonały, pełen owoców, wypiek powstanie w niecałe dwie godziny, a większość tego czasu stanowić będzie pieczenie. Spróbujecie?

Szarlotkę lubi wielu smakoszy. Proste w przygotowaniu i pełne smaku ciasto z aromatycznym owocowym musem można przyrządzić w zaledwie kilka chwil. Składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli nie wiecie, co zrobić z pierwszymi kwaśnymi jabłkami — koniecznie spróbujcie.

Przepis na szybką szarlotkę ze świeżym musem jabłkowym

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • 250 g masła

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 średnie jajo

  • szczypta soli

Składniki na masę owocową:

  • 1,5 kg jabłek, najlepiej papierówek

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

  • 3/4 łyżeczki cynamonu

  • 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Szybka szarlotka zachwyci gości. Z naszą instrukcją zrobicie ją bez trudu

Do zrobienia deseru przyda się wyłożona papierem do pieczenia forma o wymiarach 24 cm x 24 cm lub tortownica o podobnej powierzchni.

Przygotowanie kruchego ciasta i jabłek

Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, wbijamy wyjęte z lodówki jajo. Solimy, a następnie dodajemy zimne pokrojone masło i sprawnie zagniatamy.

Formujemy lekko spłaszczoną kulę i przykrywamy miskę. Umieszczamy ją w lodówce do czasu, aż przygotujemy owoce. Jabłka myjemy, usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę.

Łączymy je z cukrem i podgrzewamy, aż zmiękną i odparują. Dodajemy cynamon i studzimy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, jeśli masa jest wodnista. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Przygotowanie szybkiej szarlotki do pieczenia

Połowę ciasta z lodówki zużywamy do przykrycia dna formy. Na spodzie układamy mus jabłkowy, a jego wierzch przykrywamy drugą częścią kruchego. Możemy je rozwałkować, rwać w dłoniach na kawałki, które razem zlepimy lub zetrzeć na tarce. Szybką szarotkę pieczemy przez 50-60 minut przy ustawieniach grzania góra-dół.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły smakowite desery. Szczególnie polecamy smakowitą szarlotkę z porzeczkami zamiast jabłek i lekką wegańską bezą. Być może spodoba wam się też prosty patent na obłędnie czekoladowe brownie.

Szybka szarlotka jest pełna smaku
canva/4u4me

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: