Kalafior pieczony w całości - pyszny i sycący specjał
Kalafior pieczony w całości jest szybkim i niezwykle smacznym dodatkiem do głównych dań mięsnych i wegetariańskich. Kalafiora możesz również przygotować jako samodzielną przekąskę lub lunch - u mnie znika w mgnieniu oka. Sprawdź, jak przygotować chrupiącego, aromatycznego kalafiora pieczonego w całości.
Kalafior to warzywo niezwykle uniwersalne. Możesz przygotować z niego steki, dodać do curry, dań mięsnych, ugotować, usmażyć, upiec. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. Jedynym minusem jest nieprzyjemny zapach podczas gotowania, którego możesz się jednak szybko pozbyć, dodając do wody łyżeczkę sody oczyszczonej.
Kalafior przed upieczeniem musi być delikatnie podgotowany, gotuj go więc maksymalnie 5 minut, aby zachował swoją strukturę i nie rozpadł się podczas pieczenia.
Do przygotowania kalafiora pieczonego w całości użyj wyłącznie przypraw, które na pewno posiadasz w domu - sól, pieprz i bułka tarta w zupełności wystarczą, aby warzywo zyskało niepowtarzalny smak. Pamiętaj również o oliwie z oliwek.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do głównego dania - tu znajdziesz przepis na aromatycznego kalafiora pieczonego z czosnkiem i kurkumą .
Przepis na kalafiora pieczonego w całości
Składniki na 4 porcje:
-
duży kalafior
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżka bułki tartej
-
sól, pieprz
Jak przygotować kalafiora pieczonego w całości?
Z kalafiora odetnij liście, włóż do osolonej wody i gotuj 5 minut. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, oprósz solą, pieprzem, polej równomiernie oliwą i posyp bułką. Warzywo włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 40 minut .
Smacznego.