Smakosze.pl Przepisy Kalafior z mięsem mielonym - w sam raz na obiad
canva/natashamam

Kalafior z mięsem mielonym - w sam raz na obiad

2 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wszyscy doskonale znamy kalafiora w bułce tartej, jako dodatek do głównego dania, zup, sałatek. Zapieczony kalafior z mięsem mielonym to smaczny i bardzo pożywny pomysł na obiad. Kalafiora z mięsem przygotujesz w godzinę, a efekt zaskoczy całą rodzinę.

Niezależnie od tego, czy gotujesz kalafiora na parze, czy w wodzie, zawsze gotuj go al dente. Przegotowany kalafior jest niesmaczny i traci wszystkie zdrowotne właściwości. Do przygotowania kalafiora z mięsem mielonym potrzebny będzie duży, świeży kalafior. Te najładniejsze i najświeższe dostaniesz jeszcze na bazarku warzywnym od lokalnych rolników.

Mięso mielone podsmaż z oliwą i cebulką, dopiero później dodaj przyprawy. Sól dodana zbyt wcześnie znacznie osłabia smak i aromat mięsa. Kalafior z mięsem mielonym doskonale łączy z ziemniakami podsmażonymi na cebulce lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach .

Jeśli szukasz pomysłu na obiad z mięsem mielonym - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kapustą kiszoną i mięsem mielonym.

Przepis na kalafior z mięsem mielonym

Składniki na 3-4 porcje:

  • duży, świeży kalafior

  • 500 g mięsa mielonego

  • biała cebula

  • 100 g startego żółtego sera typu gouda

  • jajko

  • łyżka śmietany do zup 18%

  • sól, pieprz

Jak przygotować kalafior z mięsem mielonym?

Oddziel kalafior od liści i gotuj w całości przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą, aby kalafior był al dente i nie rozmiękł.

Przygotuj mięso mielone: drobno posiekaną cebulkę zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i podsmaż na małym ogniu, następnie dodaj jajko oraz śmietanę, dokładnie wymiesza j.

Kalafior włóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, nadziej go dokładnie mięsem mielonym, skrop oliwą i posyp serem . Całość włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 50 minut.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy