Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiszoną kapustą?
Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Ciężko spotkać smakoszy, którzy wzgardziliby takim frykasem. Dodatki w postaci kiszonej kapusty i mielonego mięsa fantastycznie wpływają na smak dania.
Zapiekanka ziemniaczana w wyjątkowej odsłonie
Nie da się ukryć, że zapiekanka ziemniaczana zalicza się do kulinarnej klasyki, której bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie samego Karola Okrasy. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę, w której unisono pierwsze skrzypce grają mięso mielone i kiszona kapusta.
Zarówno kapusta kiszona, jak i mięso mielone często goszczą w naszej rodzimej kuchni. Dziś wykorzystamy je w zapiekance ziemniaczanej. Przysmak jest niezwykle aromatyczny. Nawet sąsiedzi zgłodnieją od tego zapachu.
Zapiekanka ziemniaczana w swojskim wydaniu nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Przepis można uznać za intuicyjny. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest niedługa. Co nam będzie potrzebne?
1 kg ziemniaków
1 kg kiszonej kapusty
500 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
200 g startego sera
200 ml śmietany 18%
cebula
4 ząbki czosnku
3 g wędzonej papryki
2 g ziół prowansalskich
2 g kminku
odrobina ostrej papryki
sól
pieprz
cukier
(Canva.com / margouillatphotos)
Prosty przepis na wyborną zapiekankę ziemniaczaną
Zapiekanka ziemniaczana sprosta wymaganiom nawet tych smakoszy, którzy w wybredny sposób podchodzą do kulinariów. Na początku obieramy ziemniaki. Po ich umyciu kroimy je na plastry o grubości około pół centymetra. Pieczarki także obieramy i kroimy na niewielkie kawałki.
Cebulę i ząbki czosnku drobno siekamy. Łączymy je w misce razem z mięsem mielonym. Doprawiamy je solą, pieprzem i odrobiną wędzonej papryki. Pieczarki mieszamy w osobnym naczyniu ze śmietaną i kiszoną kapustą. Składniki wzbogacamy o paprykę wędzoną, zioła prowansalskie, kminek i szczyptę cukru.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Dno wykładamy warstwą ziemniaków. Posypujemy ją solą i pieprzem, a następnie umieszczamy na niej kapustę z pieczarkami. Kolejną warstwę powinno stanowić mięso mielone. Przykrywamy je pozostałą kiszoną kapustą z dodatkami.
Wierzch zapiekanki przykrywamy ziemniakami. Tak przygotowany specjał wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać około 1,5 godziny. Pod koniec ziemniaki posypujemy startym serem.
Zapiekanka ziemniaczana momentalnie zniknie z talerzy, a prośby o dokładkę są niemal gwarantowane. Mięso mielone możemy zastąpić również jego roślinnymi zamiennikami. Wówczas specjał będzie dobrą propozycją obiadową dla wegetarian. Niedawno testowaliśmy bezmięsne alternatywy dla wędlin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaker