Smakosze.pl Przepisy Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków
canva/Dziggyfoto

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

24 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karczek w kapuście kiszonej to pomysł na wyśmienite danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczona w kapuście z kminkiem i przyprawami karkówka nabiera doskonałego smaku i aromatu. Poznaj przepis na proste, ale przepyszne danie, czyli karczek w kapuście kiszonej.

Karkówka w kapuście kiszonej to danie proste, szybkie i genialne w smaku. Przed przygotowaniem potrawy zamarynuj karkówkę na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Im karczek dłużej marynuje się w czosnku, oliwie i przyprawach, tym ma pełniejszy i bardziej wyraźny smak.

Karkówka doskonale łączy się z kiszoną kapustą. Podsmaż ją wcześniej z cebulką, cukrem, kminkiem i zielem angielskim, a wydobędziesz z niej doskonały aromat. Do przygotowania karczku z kapustą potrzebujesz również bulionu warzywnego , może być również rosół z poprzedniego obiadu.

Mięso pieczone z kapustą w piekarniku jest niezwykle miękkie, ma smak oliwy, czosnku, musztardy z wyczuwalną nutą kminku i innych przypraw, którymi karkówka najdzie podczas pieczenia. Danie podaj z ziemniakami tłuczonymi lub puree ziemniaczanym .

Karkówka pieczona to jedno z lepszych i smaczniejszych mięs- tu poznasz przepis na karczek pieczony z marchewką i ziemniakami , czyli proste i szybkie danie dla całej rodziny.

Przepis na karczek w kapuście kiszonej

Składniki na karczek w kapuście kiszonej:

  • 1 kg karkówki

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • łyżeczka kminku

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • duża cebula

  • łyżeczka cukru

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • olej roślinny do smażenia

Składniki na marynatę do karczku:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 łyżki musztardy delikatesowej

  • łyżka miodu

  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • pieprz

  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić karczek w kapuście kiszonej?

Na początku zamarynuj mięso: karkówkę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Kawałki karczku włóż do miski szklanej, dodaj czosnek, wlej marynatę, wymieszaj i wstaw do lodówki na 3-4 godziny , a najlepiej na całą noc.

Kapustę kiszoną odsącz z wody, posiekaj drobno, odstaw. Karkówkę wyjmij z marynaty, obtocz w mące pszennej i obsmaż na oleju z każdej strony na złoty kolor, przełóż na talerz.

Na tej samej patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę, następnie włóż kapustę, dodaj cukier, ziele angielskie, kminek i smaż przez chwilę, zagotuj bulion. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, następnie przełóż część kapusty, wyłóż mięso, liście laurowe, przykryj resztą kapusty.

Kapusta podsmażana z zielem angielskim

Źródło zdjęcia: canva/nobtis Całość podlej gorącym bulionem, przykryj naczynie pokrywą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 2 godziny, 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby danie lekko się zarumieniło.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy