Smakosze.pl
Puree ziemniaczane

canva/pixelshot

Prosty sposób na pyszne ziemniaczane puree

2 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Puree ziemniaczane nie ma sobie równych, jeśli chodzi o dodatki do obiadu. Kremowa konsystencja, sycące właściwości oraz wspaniały smak sprawiają, że ciężko przestać je jeść. Jeśli chcesz ulepszyć tłuczone ziemniaki, dodaj do nich odrobinę chrzanu, który nada im ciekawego aromatu.

Puree ziemniaczane po raz pierwszy pojawiło się w książkach kulinarnych w 1747 roku w tytule "Prosta i łatwa sztuka gotowania" autorstwa Brytyjki Hannah Glasse.

Klasyczne puree przygotowuje się zazwyczaj z mleka, masła, ziemniaków, soli oraz pieprzu, jednak można podać je jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do niego trochę chrzanu, który wprowadzi zupełnie nową jakość.

Przepis na puree z chrzanem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 6 łyżek chrzanu

  • 6 łyżek śmietany

  • 1,5 łyżki masła

  • 3 łyżeczki soli

Zacznij od umycia kartofli pod bieżącą wodą. Następnie obierz je ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do miski z wodą, aby nie złapały ciemnego koloru.

Ciasto Milky Way

Ekspresowe ciasto bez pieczenia Milky Way

CZYTAJ DALEJ

Do garnka wlej wodę i postaw go na gazie. Doprowadź ją do wrzenia, wsyp 3 łyżki soli i wrzuć ziemniaki. Gotuj je, aż będą na tyle miękkie, że widelec będzie wchodził w nie bez żadnego oporu.

Odcedź kartofle i przełóż je z powrotem do garnka, aby odparować resztki wody. Przepuść je przez praskę. Wrzuć do nich masło, wlej śmietanę i dodaj chrzan, wymieszaj i podawaj na ciepło do mięs. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko ugotować ziemniaki. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszne pierogi po lubelsku.

Puree ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/StockSolutions, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >