Karp wigilijny - zdradzamy niezawodny przepis
Karp wigilijny to jedna z tradycyjnych potraw na świątecznym stole podczas uroczystej kolacji. Delikatne, soczyste dzwonki obtoczone w złocistej panierce smakują rewelacyjnie i co roku błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na karpia wigilijnego, soczystego i bez smaku mułu.
Karp jest rybą słodkowodną, która pływa zaraz przy dnie, stąd jej charakterystyczny smak i zapach, często określany jako mulisty. Możesz jednak w prosty sposób pozbyć się tego nieprzyjemnego aromatu, mocząc karpia w zalewie z mleka, cytryny, majeranku i cukru, a karp wyjdzie soczysty i niezwykle delikatny w smaku.
Karpia przed smażeniem obtocz kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej, aby uzyskać złocistą, chrupiącą panierkę. Mięso zawsze smaż na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym, a po usmażeniu przełóż dzwonki na 10-15 minut na talerz, aby ryba odpoczęła przed podaniem.
Na wigilijnym stole goszczą również inne gatunki ryb. W tym artykule dowiesz się, ile i jak smażyć dorsza , aby był soczysty i delikatny.
Przepis na karpia wigilijnego
Składniki:
-
ok. 1,5 kg karpia
-
2 szklanki mleka UHT
-
sok z połowy cytryny
-
łyżka suszonego majeranku
-
szczypta cukru
-
sól
-
2 jajka
-
mąka i bułka tarta do panierowania
Jak przygotować karpia wigilijnego?
Dokładnie oczyszczonego karpia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w dzwonki. Każdy kawałek przekrój na pół w taki sposób, aby oddzielić mięso od kręgosłupa. Karpia przełóż do miski lub naczynia żaroodpornego. Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i majerankiem, wylej na rybę, tak, aby zalewa pokryła całe mięso.
Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15-16 godzin. Po tym czasie wyjmij karpia z zalewy, oprósz solą, następnie panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy lub masło klarowane i smaż partiami 5-7 minut z każdej strony, aby ryba nabrała złocistego koloru. po usmażeniu karpia wyłóż na ręcznik papierowy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i oddało nadmiar tłuszczu.