Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jajkach, najlepsze naleśniki zrobisz z tym składnikiem. Na słodko smakują obłędnie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.05.2024 09:08

Zapomnij o jajkach, najlepsze naleśniki zrobisz z tym składnikiem. Na słodko smakują obłędnie

ciasto na patelni
fot. youtube.com/wideopediayt

Choć nie zawierają w ogóle jajek, te naleśniki nie różnią się w smaku prawie niczym od tych, do których przywykliśmy. Mogą też mieć jeszcze jedną zaletę. Pozwolą uratować przed zmarnowaniem pewien kłopotliwy przeważnie produkt. Domyślasz się już, o co chodzi?

Naleśniki z bananem

Banan potrafi być prawdziwym utrapieniem wszystkich, którym bliska jest idea niemarnowania jedzenia. Choć są miłośnicy słodyczy, którzy lubią je przejrzałe, często kiedy pojawią się na nim brązowe plamki staje się produktem, z którym nie wiadomo co zrobić.

I wtedy wchodzą one, całe na biało: naleśniki z bananem zamiast jajek. Oczywiście owoc nie jest idealnym zamiennikiem tych ostatnich. Nie sprawi chociażby, że ciasto będzie pulchne. Ale doskonale poskleja wszystkie składniki, a pozostałe właściwości w wypadku naleśników nie mają aż takiego znaczenia.

rozgnieciony banan
fot. youtube.com/wideopediayt
Zawijam ciasto z farszem i zalewam specjalnym sosem. Wszyscy znajomi błagają o ten przepis

Użyj banana zamiast jajek

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Wideopedia. Autorzy podpowiadają tam regułę, by przeliczać dwa jajka na jednego banana. Oczywiście, nieco zależy to także od wielkości, a ciasto przygotowujemy tak gęste, jak lubimy – ale wydaje się to wciąż pomocna wskazówka.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • Woda gazowana – do uzyskania odpowiedniej konsystencji, ok. ¾ szklanki
  • 1 przejrzały banan
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie: łyżka cukru lub cukru waniliowego
  • 50 ml oleju roślinnego

Naleśniki z bananem

W dużym naczyniu mieszamy mąkę z mlekiem i szczyptą soli. Przejrzałego banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do miski. Mieszamy, powoli dodając wodę gazowaną, by uzyskać ciasto o odpowiedniej gęstości.

Wymieszane ciasto na naleśniki próbujemy na smak (nie zawiera jajka, więc jest bezpieczne na surowo). W miarę potrzeby dosładzamy. Dolewamy olej i jeszcze raz dokładnie mieszamy masę.

Naleśniki smażymy z obu stron, aż będą złociste, na niemal suchej, tylko lekko muśniętej masłem klarowanym lub smalcem patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na miękką pieczoną karkówkę w sosie i domowe krakersy.

mieszanie ciasta
fot. youtube.com/wideopediayt