Kroję i układam warstwami w słoikach. To najlepszy sposób na świeży koperek na zimę
Mrożony koperek (zazwyczaj trzymany w pudełku po lodach) znamy wszyscy. Jest jednak jeszcze kilka sposób na konserwowanie ziół na zimę, a oto jeden z nich. Sprawdza się świetnie w wypadku koperku i nie tylko. Koniecznie sprawdź ten sprytny sposób na koperek.
Konserwowanie koperku w soli
Przechowywanie na zimę smaku letnich ziół może być nie lada wyzwaniem. Niektóre rośliny suszą się świetnie, nie tracąc smaku, ale wiele przypraw po ususzeniu jest czymś nieco – a czasem zupełnie – innym niż w świeżej postaci. Tak jest też w wypadku koperku.
Zasalanie ziół rozwiązuje ten problem – wprowadza za to inny: zioła stają się słone. Ma to jednak swoją dobrą stronę. Można potraktować ten przepis jako sposób na sól koperkową (a także bazyliową, szałwiową czy jakąkolwiek jeszcze wymyślimy).
Zapomnij o jajkach, najlepsze naleśniki zrobisz z tym składnikiem. Na słodko smakują obłędnieNowy sposób na koperek
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obżarciuch. Można jednak używać znacznie mniej soli na przedzielanie poszczególnych warstw koperku. Wystarczy, że dolna i górna warstwa będą dostatecznie grube.
Składniki
- 2 duże pęczki koperku
- Ok. ½ kg soli
Przechowywanie koperku w soli
Koperek płuczemy i dokładnie osuszamy. Podobnie dokładnie usuwamy wilgoć z wyparzonego słoika. Na jego dno wysypujemy warstwę soli grubą na kilka milimetrów.
Posiekany suchy koperek układamy warstwami, każdą warstwę przedzielając odrobiną soli. Ostatnią, najwyższą warstwą układanki też ma być sól. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Tak przygotowaną ziołową konserwę można przechowywać w lodówce nawet do roku. Kiedy używamy takiego koperku w przepisie, albo opłukujemy go, albo bierzemy poprawkę na jego smak, soląc danie. Podobnie soli o aromacie użytych ziół można normalnie używać do potraw, pamiętając, że doda ona smaku, którym sama przeszła.
Wypróbuj też przepisy na ciasto naleśnikowe z bananem i pieczoną doradę jak w Neapolu.