Ile smażyć dorsza?
Dorsz jest smaczną i zdrową rybą, którą w łatwy sposób przygotujesz samodzielnie w domu. Każda ryba wymaga jednak odpowiedniego przygotowania i smażenia, aby była delikatna i soczysta w środku. Jak doprawić i ile smażyć dorsza?
Dorsz jest rybą, dzięki której stworzysz wyjątkowo smaczne i zdrowe dania dla całej rodziny. Niezależnie od tego, czy upieczesz, czy usmażysz rybę, potrawa wyjdzie za każdym razem i błyskawicznie zniknie z talerzy. Do smażonego dorsza przygotuj ulubione dodatki.
Przed smażeniem umyj i dokładnie osusz rybę. Jeśli przygotowujesz dorsza w panierce, oprósz filety z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym i wstaw do lodówki na pół godziny, następnie obtocz w panierce i smaż. Rybę w panierce podaj z domowymi frytkami i surówką z kiszonej kapusty.
Jeśli natomiast chcesz usmażyć rybę bez panierki, dopraw ją solą, pieprzem cytrynowym, posiekaną pietruszką i skrop sokiem z cytryny. Dorsza również wstaw do lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby każdy filet nabrał doskonałego smaku i aromatu.
Z dorsza ugotujesz również pyszną zupę- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę rybną z dorsza.
Ile smażyć dorsza?
Dorsza smaż zawsze na mocno rozgrzanym oleju, dzięki czemu ryba nie będzie tłusta. Zimny olej jest łatwiej wchłaniany w każdy rodzaj mięsa. Dorsza w panierce smaż 4 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistej skórki.
Dorsz obtoczony w mące lub w samych przyprawach również będzie usmażony po 8 minutach, po 4 na każdą stronę.