Kiedy należy solić wątróbkę?
Wątróbka jest jednym ze specjałów, który jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Podczas jej przygotowywania należy pamiętać o kilku zasadach. Niestety, wiele osób popełnia karygodny błąd. Mowa o soleniu wątróbki w nieodpowiednim momencie.
Solenie dań mogłoby się wydawać dosyć prostą czynnością. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że różne potrawy powinny być doprawiane w odpowiedni sposób. Wątróbka nie jest tutaj wyjątkiem. Dodanie soli zbyt wcześnie, może skończyć się kompletną klapą.
Kiedy najlepiej solić wątróbkę?
Wątróbka jest smakołykiem, który wymaga odpowiedniego przygotowania. Jednym z najczarniejszych scenariuszy jest przyrządzenie specjału twardego niczym podeszwa buta . Właśnie taki problem może wystąpić, kiedy wątróbkę posolimy w złym momencie.
Wielu smakoszy nie zwraca większej uwagi na czas, w którym soli wątróbkę. Okazuje się, że smakołyk najlepiej solić już po usmażeniu. Wówczas znacząco zmniejszymy szansę na to, że wątróbka wyjdzie zbyt twarda .
Soli należy dodawać niewiele, ponieważ łatwo może ona zdominować smak wątróbki. O wiele lepszym wyjściem jest wzbogacenie specjały o pyszne i aromatyczne dodatki . Dobrze w tej roli sprawdzi się, chociażby cebula lub jabłka.
O czym jeszcze pamiętać podczas przygotowywania wątróbki?
Istnieje prosty sposób, dzięki któremu nasza wątróbka wyjdzie idealnie miękka. Wystarczy potraktować ją podobnie jak schab do kotletów. Mianowicie przykrywamy ją folią i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Warto również pamiętać o tym, by wątróbkę najpierw usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Następnie możemy ją poddusić pod przykryciem. Wówczas mięso wyjdzie o wiele bardziej miękkie.
Liczne grono smakoszy narzeka na to, że wątróbka wychodzi gorzka. Na ten mankament również mamy metodę. Wystarczy, że umieścimy ją w mleku na około godzinę. Więcej na ten temat pisaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów . Godny uwagi jest także przepis, w którym dodatki mąki i masła będą zbędne .
Canva / voltan1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Coś dobrego; Akademia Smaku