Niezawodny przepis na kotlety mielone nadziewane fetą
Kotlety mielone często goszczą na polskich stołach. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś zaprezentujemy przepis na kultowe kotlety mielone z niezwykle smakowitym nadzieniem. W środku mięsnych frykasów ukryjemy ser feta. Domownicy nie będą w stanie się oprzeć.
Kotlety mielone z serem feta charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Słony grecki ser doskonale podkreśla walory mięsa. Prośby o dokładkę są pewne.
Obłędnie pyszne kotlety mielone z nadzieniem
Nie da się ukryć, że kotlety mielone mają status kultowego dania. Nie bez powodu cieszą się one taką popularnością. Jednak nawet najlepsza klasyka może czasem się znudzić. Wówczas warto sięgnąć po mniej oczywiste dodatki. Warto zauważyć, że podobnymi frykasami można raczyć się w greckich restauracjach. Jakie składniki będą nam potrzebne?
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
jajko
czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia bułki
cebula
2 ząbki czosnku
200 g sera feta
bułka tarta
olej do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z fetą?
Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. W tym samym czasie przekładamy mięso mielone do miski i dodajemy do niego jajka oraz cebulę startą na tarce. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i również umieszczamy ją w misce.
Składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy wedle uznania. Lepiej unikać soli, ponieważ feta będzie sama w sobie słona. Z mięsnej masy formujemy owalne kotlety. Warto wcześniej zmoczyć dłonie w zimnej wodzie, wówczas mięso nie będzie się tak do nich przyklejało.
Fetę kroimy na kawałki o wielkości około 3 cm. Umieszczamy je pośrodku uformowanej masy i zalepiamy szczelnie ze wszystkich stron. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Kotlety mielone powinny być gotowe, kiedy zrobią się złociste z wierzchu. Godny uwagi jest także przepis na kultowe danie z dodatkiem chałki. Jakiś czas temu wspominaliśmy również o tym, jak zrobić kotlety mielone w piekarniku.
Canva / donartruss
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na kotlety rybne z warzywami - w sam raz na piątkowy obiad
Soczyste kotlety schabowe - sekret tkwi w kultowym gęstym dodatku
Źródło: Przepis autorski