Smakosze.pl

canva/elenahramovaphotos

Niezawodny przepis na kotlety mielone nadziewane fetą

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Kotlety mielone często goszczą na polskich stołach. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś zaprezentujemy przepis na kultowe kotlety mielone z niezwykle smakowitym nadzieniem. W środku mięsnych frykasów ukryjemy ser feta. Domownicy nie będą w stanie się oprzeć.

Kotlety mielone z serem feta charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Słony grecki ser doskonale podkreśla walory mięsa. Prośby o dokładkę są pewne.

Obłędnie pyszne kotlety mielone z nadzieniem

Nie da się ukryć, że kotlety mielone mają status kultowego dania. Nie bez powodu cieszą się one taką popularnością. Jednak nawet najlepsza klasyka może czasem się znudzić. Wówczas warto sięgnąć po mniej oczywiste dodatki. Warto zauważyć, że podobnymi frykasami można raczyć się w greckich restauracjach. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • jajko

  • czerstwa kajzerka

  • mleko do namoczenia bułki

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 g sera feta

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety mielone z fetą?

Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. W tym samym czasie przekładamy mięso mielone do miski i dodajemy do niego jajka oraz cebulę startą na tarce. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i również umieszczamy ją w misce.

Składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy wedle uznania. Lepiej unikać soli, ponieważ feta będzie sama w sobie słona. Z mięsnej masy formujemy owalne kotlety. Warto wcześniej zmoczyć dłonie w zimnej wodzie, wówczas mięso nie będzie się tak do nich przyklejało.

Fetę kroimy na kawałki o wielkości około 3 cm. Umieszczamy je pośrodku uformowanej masy i zalepiamy szczelnie ze wszystkich stron. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Kotlety mielone powinny być gotowe, kiedy zrobią się złociste z wierzchu. Godny uwagi jest także przepis na kultowe danie z dodatkiem chałki . Jakiś czas temu wspominaliśmy również o tym, jak zrobić kotlety mielone w piekarniku .

Kotlety mielone z fetą
Kotlety mielone z fetą

Canva / donartruss

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >