Smakosze.pl
Kotlety mielone z fetą

canva/elenahramovaphotos

Niezawodny przepis na kotlety mielone nadziewane fetą

15 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety mielone często goszczą na polskich stołach. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś zaprezentujemy przepis na kultowe kotlety mielone z niezwykle smakowitym nadzieniem. W środku mięsnych frykasów ukryjemy ser feta. Domownicy nie będą w stanie się oprzeć.

Kotlety mielone z serem feta charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Słony grecki ser doskonale podkreśla walory mięsa. Prośby o dokładkę są pewne.

Obłędnie pyszne kotlety mielone z nadzieniem

Nie da się ukryć, że kotlety mielone mają status kultowego dania. Nie bez powodu cieszą się one taką popularnością. Jednak nawet najlepsza klasyka może czasem się znudzić. Wówczas warto sięgnąć po mniej oczywiste dodatki. Warto zauważyć, że podobnymi frykasami można raczyć się w greckich restauracjach. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Zupa pomidorowa wyjdzie o niebo lepiej

Zupa pomidorowa z dodatkiem jabłka

CZYTAJ DALEJ
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • jajko

  • czerstwa kajzerka

  • mleko do namoczenia bułki

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 g sera feta

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety mielone z fetą?

Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. W tym samym czasie przekładamy mięso mielone do miski i dodajemy do niego jajka oraz cebulę startą na tarce. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i również umieszczamy ją w misce.

Składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy wedle uznania. Lepiej unikać soli, ponieważ feta będzie sama w sobie słona. Z mięsnej masy formujemy owalne kotlety. Warto wcześniej zmoczyć dłonie w zimnej wodzie, wówczas mięso nie będzie się tak do nich przyklejało.

Fetę kroimy na kawałki o wielkości około 3 cm. Umieszczamy je pośrodku uformowanej masy i zalepiamy szczelnie ze wszystkich stron. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Kotlety mielone powinny być gotowe, kiedy zrobią się złociste z wierzchu. Godny uwagi jest także przepis na kultowe danie z dodatkiem chałki. Jakiś czas temu wspominaliśmy również o tym, jak zrobić kotlety mielone w piekarniku.

Kotlety mielone z fetą

Kotlety mielone z fetą

Canva / donartruss

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >