Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny przepis na kotlety mielone nadziewane fetą
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 05.11.2021 01:00

Niezawodny przepis na kotlety mielone nadziewane fetą

Kotlety mielone z fetą
canva/elenahramovaphotos

Kotlety mielone często goszczą na polskich stołach. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś zaprezentujemy przepis na kultowe kotlety mielone z niezwykle smakowitym nadzieniem. W środku mięsnych frykasów ukryjemy ser feta. Domownicy nie będą w stanie się oprzeć.

Kotlety mielone z serem feta charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Słony grecki ser doskonale podkreśla walory mięsa. Prośby o dokładkę są pewne.

Obłędnie pyszne kotlety mielone z nadzieniem

Nie da się ukryć, że kotlety mielone mają status kultowego dania. Nie bez powodu cieszą się one taką popularnością. Jednak nawet najlepsza klasyka może czasem się znudzić. Wówczas warto sięgnąć po mniej oczywiste dodatki. Warto zauważyć, że podobnymi frykasami można raczyć się w greckich restauracjach. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • jajko

  • czerstwa kajzerka

  • mleko do namoczenia bułki

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 g sera feta

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety mielone z fetą?

Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. W tym samym czasie przekładamy mięso mielone do miski i dodajemy do niego jajka oraz cebulę startą na tarce. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i również umieszczamy ją w misce.

Składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy wedle uznania. Lepiej unikać soli, ponieważ feta będzie sama w sobie słona. Z mięsnej masy formujemy owalne kotlety. Warto wcześniej zmoczyć dłonie w zimnej wodzie, wówczas mięso nie będzie się tak do nich przyklejało.

Fetę kroimy na kawałki o wielkości około 3 cm. Umieszczamy je pośrodku uformowanej masy i zalepiamy szczelnie ze wszystkich stron. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Kotlety mielone powinny być gotowe, kiedy zrobią się złociste z wierzchu. Godny uwagi jest także przepis na kultowe danie z dodatkiem chałki. Jakiś czas temu wspominaliśmy również o tym, jak zrobić kotlety mielone w piekarniku.

Kotlety mielone z fetą
Kotlety mielone z fetą

Canva / donartruss

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram