Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kotlety rybne z warzywami - w sam raz na piątkowy obiad

Przepis na kotlety rybne z warzywami - w sam raz na piątkowy obiad

Kotlety rybne z warzywami
canva/Lilechka75

Rybę najczęściej podaje się usmażoną w panierce. Jest wtedy pyszna i chrupiąca, lecz potrawy smażone nie powinny zbyt często gościć na naszych talerzach. Dlatego też proponujemy wam, by z filetów przyrządzić kotlety i upiec je w piekarniku. Dodatek warzyw sprawi, że potrawa będzie nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Spróbujcie, a z pewnością powrócicie do tego przepisu.

Polecaliśmy wam już sposób na przyrządzenie filetów rybnych w panierce. Na naszej stronie jest też receptura na rybę w cieście. Tym razem proponujemy inne podejście. W tym przepisie rybę rozdrobnimy i przyrządzimy z niej klopsiki z dodatkiem kaszy i warzyw. Upieczemy je w piekarniku, aby zachować wartości odżywcze i uczynić danie lżejszym. Będzie naprawdę smacznie.

Przepis na delikatne kotlety rybne z warzywami

Składniki:

  • 400 g filetu z dorsza

  • 1 mała marchewka

  • ćwierć średniej papryki czerwonej

  • pół cebuli

  • 1 jajko

  • 1 łyżka kaszy manny

  • 2 łyżki tartej mozzarelli (opcjonalnie)

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych

  • szczypta soli i pieprzu

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Z ryby usuwamy ości. Kroimy ją na większe kawałki. Marchewkę i cebulę obieramy. Warzywa wraz z papryką rozdrabniamy. Możemy to zrobić przy pomocy malaksera, jednak równie dobrze sprawdzi się siekanie. Do mieszanki dodajemy rybę. Całość ponownie rozdrabniamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Masę przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszę, pieprz, oraz ser. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozdrabniamy płatki kukurydziane. Z masy rybnej formujemy kulki. Używamy przy tym oleju, delikatnie natłuszczając dłonie.

Gotowe kotleciki obtaczamy w panierce z płatków i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym oraz świeżo przygotowaną surówką z kapusty lub ogórka. Smacznego.

Kotlety rybne
Kotlety rybne doskonale smakują podane z sosem czosnkowym

Źródło zdjęcia: canva/laperla_foto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: alaantkoweblw

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba Danie Dieta