Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pomidorowa z dodatkiem jabłka

Zupa pomidorowa z dodatkiem jabłka

Zupa pomidorowa wyjdzie o niebo lepiej
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Jest niezwykle smaczna, a przygotowuje się ją bardzo prosto. Wystarczą dojrzałe pomidory i dobry bulion. Warto urozmaicić tę kompozycję, dodając jabłko. Zbalansuje ono kwasowość pomidora i nada zupie przyjemnej słodyczy.

Proponowaliśmy wam już wiele przepisów na pyszną pomidorową. Wśród nich była niezwykła receptura Jakuba Kuronia wykorzystująca śmietankę czy wersja przyrządzana na bazie pomidorów zasmażanych na patelni. Tym razem proponujemy wrzucić do pomidorowej jabłko, które podkręci smak tej klasycznej zupy. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na wyśmienitą pomidorową z jabłkiem

Składniki:

  • 2 średnie marchewki

  • mały kawałek selera

  • 1 niewielka pietruszka

  • kawałek pora

  • 5 ziarenek czarnego pieprzu

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

  • 4-5 pomidorów

  • 1 jabłko

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Umyte i obrane warzywa wrzucamy do dużego garnka i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Gotujemy przez około 30 minut, a następnie wyjmujemy warzywa i dodane przyprawy.

Do bulionu wrzucamy pokrojone pomidory i starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu jeszcze przez około 15 minut. Dodajemy olej i przyprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, ryżem lub ugotowaną al dente czerwoną soczewicą.

Wskazówki:

  • Zupę możemy ugotować z dodatkiem mięsa np. z kawałkiem kurczaka z kością. Wtedy na początku obgotowujemy je, usuwając szumy, a dopiero potem dodajemy warzywa. Przed wrzuceniem pomidorów i jabłka, kawałek mięsa także usuwamy z garnka.

  • Do gotowego bulionu możemy też dodać wcześniej uduszone jabłko i pomidory. Podgrzewamy je wtedy w rondlu albo w mikrofalówce. Wystarczy 10 minut przy ustawieniu mocy na 700 W. Tak przyrządzone składniki przecieramy przez sito i łączymy z bulionem, a następnie doprawiamy zupę.

  • Jeżeli chcemy, by zupa wyszła kremowa, warto zblendować ją wraz z marchewką, selerem i pietruszką. Nabierze wtedy głębszego smaku. Być może konieczny będzie też dodatek większej ilości przypraw.

Zupa pomidorowa w misce
Z dodatkiem jabłka pomidorowa będzie naprawdę wyśmienita

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grazynagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram