Wątróbka z kurczaka
canva.com/JackF

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

Wątróbka jest doskonałym źródłem witamin, żelaza i wysoko przyswajalnego białka, dlatego zaleca się ją szczególnie anemikom. Niestety, odpowiednie przygotowanie tego podrobu nie jest proste, ponieważ często wychodzi gorzka po ugotowaniu. Wystarczy zamarynować ją w mleku, a cały nieprzyjemny smak zniknie.

Wątróbka smażona z cebulką i jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje uśmiech zadowolenia. Niestety nawet najbardziej doświadczeni kucharze niekiedy spotykają się z problemem gorzkiego smaku w wątróbce.

Można go w łatwy sposób zniwelować, jednak trzeba poświęcić na to odrobinę czasu. Zwykła kąpiel w mleku z dodatkami i przyprawami sprawia, że wątróbka oddaje intensywny gorzki smak do marynaty, a sama nabiera delikatnego, cebulowego posmaku.

Wątróbka więcej nie będzie gorzka

Niestety, ta część zwierzęcia jest bardzo delikatna i podczas obróbki należy zachować ogromną ostrożność. Bardzo łatwo bowiem przesmażyć ją do takiego poziomu, że stanie się twarda i sucha jak podeszwa buta. Smażenie musi być szybkie i intensywne, na mocnym ogniu.

Przede wszystkim nie wolno jej nakłuwać podczas obróbki termicznej - w jej wnętrzu znajduje się mnóstwo wilgoci, która po nakłuciu wypłynie na patelnie. Z tego powodu wątróbka nie tylko będzie sucha - wilgoć w kontakcie z olejem zacznie pryskać i może cię poparzyć.

Jakiego majonezu unikać przed Wielkanocą?Jakiego majonezu unikać przed Wielkanocą?Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Przepis na najlepszą wątróbkę z cebulką i jabłkiem

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule białe
  • 1 cebula czerwona
  • 2 kwaśne jabłka
  • majeranek
  • mleko
  • olej rzepakowy
  • pieprz i sól do smaku

Na początku oczyść wątróbkę z wszelkich błon i stwardnień. Gdy wątróbka będzie oczyszczona, wrzuć ją do miski, zalej octem, dodaj posiekaną w piórka 1 cebulę i wstaw całość do lodówki na kilka godzin. Po około 6 godzinach możesz wyjąć wątróbkę i osuszyć ją papierowym ręcznikiem.

Dwie pozostałe cebule pokrój w piórka i wrzuć je na patelnie z rozgrzanym olejem. Podsmażaj ją do momentu, gdy zacznie się karmelizować. W tym momencie możesz ją zdjąć. Jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w niewielką kostkę i wrzuć na patelnie po cebuli. Smaż owoce, aż staną się skarmelizowane, a następnie zdejmij je z ognia.

Wrzuć na tę samą patelnię marynowaną wątróbkę - smaż ją przez około 4 minuty. Dodaj do niej cebulę, jabłka, majeranek, sól oraz pieprz. Duś całość przez 2 minuty. Podawaj wraz ze świeżo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl; smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł