Smakosze.pl
Wątróbka z kurczaka

canva.com/JackF

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

18 Marca 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wątróbka jest doskonałym źródłem witamin, żelaza i wysoko przyswajalnego białka, dlatego zaleca się ją szczególnie anemikom. Niestety, odpowiednie przygotowanie tego podrobu nie jest proste, ponieważ często wychodzi gorzka po ugotowan

Wątróbka smażona z cebulką i jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje uśmiech zadowolenia. Niestety nawet najbardziej doświadczeni kucharze niekiedy spotykają się z problemem gorzkiego smaku w wątróbce. 

Można go w łatwy sposób zniwelować, jednak trzeba poświęcić na to odrobinę czasu. Zwykła kąpiel w mleku z dodatkami i przyprawami sprawia, że wątróbka oddaje intensywny gorzki smak do marynaty, a sama nabiera delikatnego, cebulowego posmaku.

Wątróbka więcej nie będzie gorzka

Niestety, ta część zwierzęcia jest bardzo delikatna i podczas obróbki należy zachować ogromną ostrożność. Bardzo łatwo bowiem przesmażyć ją do takiego poziomu, że stanie się twarda i sucha jak podeszwa buta. Smażenie musi być szybkie i intensywne, na mocnym ogniu. 

Przede wszystkim nie wolno jej nakłuwać podczas obróbki termicznej - w jej wnętrzu znajduje się mnóstwo wilgoci, która po nakłuciu wypłynie na patelnie. Z tego powodu wątróbka nie tylko będzie sucha - wilgoć w kontakcie z olejem zacznie pryskać i może cię poparzyć.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Przepis na najlepszą wątróbkę z cebulką i jabłkiem

Składniki: 

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 2 cebule białe

  • 1 cebula czerwona

  • 2 kwaśne jabłka

  • majeranek

  • mleko

  • olej rzepakowy

  • pieprz i sól do smaku

Na początku oczyść wątróbkę z wszelkich błon i stwardnień. Gdy wątróbka będzie oczyszczona, wrzuć ją do miski, zalej octem, dodaj posiekaną w piórka 1 cebulę i wstaw całość do lodówki na kilka godzin. Po około 6 godzinach możesz wyjąć wątróbkę i osuszyć ją papierowym ręcznikiem. 

Dwie pozostałe cebule pokrój w piórka i wrzuć je na patelnie z rozgrzanym olejem. Podsmażaj ją do momentu, gdy zacznie się karmelizować. W tym momencie możesz ją zdjąć. Jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w niewielką kostkę i wrzuć na patelnie po cebuli. Smaż owoce, aż staną się skarmelizowane, a następnie zdejmij je z ognia.

Wrzuć na tę samą patelnię marynowaną wątróbkę - smaż ją przez około 4 minuty. Dodaj do niej cebulę, jabłka, majeranek, sól oraz pieprz. Duś całość przez 2 minuty. Podawaj wraz ze świeżo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl; smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska, racuchy

Przepisy

Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad

Czytaj więcej >
Sernik z dodatkiem gotowanego budyniu i jagód

Przepisy

Kremowy, zaskakujący sernik dodatkiem gotowanego budyniu

Czytaj więcej >