Smakosze.pl
Wątróbka

canva.com/Tatiana Volgutova

Obłędna wątróbka bez masła, mąki i smażenia

30 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wątróbka wcale nie musi być smażona na maśle z mąką, aby dobrze smakowała i była odżywcza. Istnieje bowiem metoda pieczenia w folii aluminiowej. Tak upieczona wątróbka jest soczysta, delikatna i pyszna.

Wątróbka z cebulką jest daniem wywołującym mieszane uczucia. Jedni kochają ją za smak, fakturę i właściwości prozdrowotne, inni nie są w stanie nawet na nią spojrzeć. Dlatego warto testować nowe smaki.

Poniższa receptura może zrewolucjonizować metodę gotowania tego podrobu. Jest banalnie łatwa i nie wymaga aż tyle pracy i uwagi, co tradycyjna wersja. Co więcej, w smaku zbytnio się nie różni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczoną wątróbkę

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • pół kg wątróbki

  • 2 cebule

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia wątróbki. Odetnij z niej żyłki i przerosty, a następnie delikatnie opłucz pod bieżącą wodą. Osusz wątróbkę ręcznikiem kuchennym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.

Zielona herbata w filiżanca

Jak parzyć zieloną herbatę?

CZYTAJ DALEJ

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ważne, aby kawałki cebuli były dość cienkie - dzięki temu szybko zmiękną i staną się przyjemnie słodkie. Formę do pieczenia, może być keksówka, wyłóż folią aluminiową.

Do folii włóż mięso wymieszane z cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj całość delikatnie i zagnij rogii folii. Wstaw do pieca i piecz przez 30 minut. Smacznego.

Wątróbka

Źródło: canva.com/Elena_Danileiko, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: planetapolska.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >