Smakosze.pl Porady Kiedy trzeba solić karpia? Masa smakoszy popełnia karygodny błąd
canva/MiloszGuzowski

Kiedy trzeba solić karpia? Masa smakoszy popełnia karygodny błąd

20 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karp jest rybą, którą tradycyjnie przyrządzamy na kolację wigilijną. Karp będzie delikatny i pełen smaku, jeśli odpowiednio go przyrządzisz i w dobrym momencie oprószysz solą. Kiedy trzeba solić karpia? Jeden błąd i ryba będzie sucha i nie będzie smakować tak, jak powinna.

Kiedy trzeba solić karpia? Wiele osób popełnia błąd, który znacząco wpływa na smak i strukturę delikatnego mięsa. Karpia zawsze doprawiaj bezpośrednio przed smażeniem. Długo marynowana w soli ryba traci wodę i staje się sucha i mało smaczna. Karpia musisz również odpowiednio przyrządzić, żeby nie miał małych ości i nie pachniał mułem.

Kawałki karpia ponacinaj i zawsze mocz w mleku i aromatycznych przyprawach, następnie natrzyj filety sokiem z cytryny. To najlepszy sposób na pozbycie się malutkich ości i mulistego smaku. Kiedy trzeba solić karpia? Jak zrobić panierkę? Poznaj proste triki, dzięki którym wigilijne danie zachwyci całą rodzinę.

Niektórzy karpia smażą na oleju rzepakowym, inni na maśle klarowanym. Osobiście polecam drugi rodzaj tłuszczu. Masło doda rybie aromatu. Na patelni rozpuść sporą ilość masła i poukładaj filety. Karpia smaż po kilka minut z każdej strony. Jeśli masło będzie dobrze rozgrzane, ryba nie będzie tłusta.

Sprawdź, kiedy solić karpia. Zbyt wczesne doprawienie ma wpływ na smak i jakość mięsa

Wiele osób soli karpia długo przed smażeniem, ponieważ uważają, że ryba wtedy bardziej najdzie przyprawą i będzie smaczniejsza. Doprawianie ryby i odstawienie jej na kilkadziesiąt minut lub nawet na kilka godzin sprawi, że mięso będzie przesolone i suche.

Sól wiąże wodę. Jeśli posolisz rybę zbyt wcześniej, soczysty karp będzie bardzo wysuszony i przesolony. Solą oprósz filety przed samym smażeniem. Obtocz je w mące, najlepiej krupczatce i od razu kładź na rozgrzany olej lub masło klarowane.

Jak pozbyć się smaku i zapachu mułu z karpia? Jak przyrządzić rybę na Wigilię?

Filety karpia włóż do miski, zalej zimnym mlekiem. Dodaj 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i wstaw do lodówki na całą noc. W ten sposób pozbędziesz się smaku i zapachu mułu, a ryba po usmażeniu będzie delikatna.

Po namoczeniu i osuszeniu ryby, filety ponacinaj delikatnie poprzecznie, natrzyj sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut. Opłucz, oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące. Tak przygotowany karp do smażenia nie będzie miał malutkich ości i będzie pełen smaku.

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Dowiedz się również, jak wybrać dobre śledzie do przyrządzenia ich w oleju, śmietanie i innych dodatkach. Wigilijna potrawa będzie smakować fantastycznie.

kiedy solić karpia
canva/iaroshenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy