Klasyczna zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem gotowana na kościach wieprzowych jest świetnym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Wywar warzywny wzbogacony wieprzowiną nadaje zupie mocny i wyraźny smak. Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem jest bardzo sycąca i dostarcza energii na wiele godzin. Sprawdź, jak ją przygotować.
Zupa ogórkowa jest niezwykle zdrową i pożywną zupą. Dzięki zawartości mięsa, warzyw, ogórków, ryżu i ziemniaków jest pełnowartościowym posiłkiem, który doskonale syci, wzmacnia i rozgrzewa nasz organizm. Klasyczna ogórkowa jest więc podstawową zupą w moim jesienno-zimowym menu.
Ogórki kiszone mają wiele prozdrowotnych właściwości: wzmacniają układ odpornościowy, oczyszczają organizm z toksyn i zapobiegają chorobom układu trawiennego. Wywar warzywny niezwykle rozgrzewa, a czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
Zupę gotuję na kościach wieprzowych, najczęściej ze schabu i nie zabielam, aby była wyrazista i aromatyczna. Do zupy dodaję również wodę z ogórków kiszonych, aby wzmocnić jej kwaśny smak.
Na wywarze mięsnym możesz również ugotować tradycyjną zupę grochową . Przygotowana na wołowinie i boczku smakuje doskonale, syci i rozgrzewa.
Przepis na klasyczną zupę ogórkową z ziemniakami i ryżem
Składniki na 6 porcji:
-
300 g kości wieprzowych
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
5 ogórków kiszonych
-
200 ml wody z ogórków kiszonych
-
4 małe ziemniaki
-
2 łyżki ryżu
-
koperek
-
sól, pieprz
-
2 liście laurowe
Jak przygotować klasyczną zupę ogórkową z ziemniakami i ryżem?
Kości wieprzowe umyj i włóż do garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu. Zbierz szumowiny, które powstały podczas gotowania mięsa. Dodaj całą cebulę, czosnek, seler, pietruszkę. Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj je razem z ryżem i wodą z ogórków do zupy. Dopraw solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i gotuj, aż ryż będzie miękki.
Smacznego.