Tradycyjna zupa grochowa z mięsem
Zupa grochowa w tradycyjnym wydaniu, oprócz odpowiednich warzyw zawiera solidną porcję mięsa. Tak sycący posiłek spokojnie może zastąpić nam drugie danie. Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste. Ważne, tylko by nie pominąć żadnych składników — to one wpływają na niesamowity aromat dania.
Zupa grochowa to nie tylko groch. W klasycznym przepisie mięso również odgrywa ważną rolę, dodając jej niepowtarzalnego smaku. Tradycyjna grochówka jest jedną z najbardziej sycących i rozgrzewających zup.
Aby grochówka była odpowiednio gęsta, warto zastosować trik, polegający na zmiksowaniu jej części pod koniec gotowania. Jednak to nie wszystkie sposoby na tę zupę. Swoimi sekretami związanymi z tym daniem podzieliła się również Ewa Wachowicz, znana z programu "Ewa gotuje".
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa grochowa - lista składników
W tradycyjnym przepisie ważne jest mięso, jakie wybierzemy. Najbardziej odpowiednie okaże się z pewnością mięso wołowe, jednak charakterystycznego aromatu doda wędzony boczek. Czego jeszcze potrzebujesz?
Groch - pół kilograma
Mięso wołowe - 400 g
Wędzony boczek - 200 g
Marchew - kilka sztuk
Pietruszka
Seler - kawałek
Cebula
Czosnek
Ziemniaki - kilka sztuk
Pieprz czarny w ziarnach
Ziele angielskie - kilka ziaren
Liście laurowe
Majeranek
Tłuszcz do smażenia
Jak przygotować tradycyjną grochówkę?
Wrzuć do garnka groch razem z mięsem i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Wlej około 2,5 litra wody i zagotuj. Potem zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 45 minut.
W tym samym czasie pokrój w kostkę boczek oraz obrane ziemniaki. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie zetrzyj na tarce. Smaż je kilka minut do miękkości.
Dorzuć do zupy ziemniaki i gotuj około 10 minut. Potem dodaj usmażone warzywa i gotuj następne 10 minut. Podsmażony boczek dodaj do zupy i gotuj kilka minut.
Zupa powinna wyjść mocno sycąca i może służyć zarówno za pierwsze jak i drugie danie. Dla aromatu można doprawić pietruszką.
Canva (arfo, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchniadoroty.pl