Smakosze.pl
Tradycyjna grochówka z mięsem

Canva (arfo, Getty Images)

Tradycyjna zupa grochowa z mięsem

5 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Zupa grochowa w tradycyjnym wydaniu, oprócz odpowiednich warzyw zawiera solidną porcję mięsa. Tak sycący posiłek spokojnie może zastąpić nam drugie danie. Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste. Ważne, tylko by nie pominąć żadnych składników — to one wpływają na niesamowity aromat dania.

Zupa grochowa to nie tylko groch. W klasycznym przepisie mięso również odgrywa ważną rolę, dodając jej niepowtarzalnego smaku. Tradycyjna grochówka jest jedną z najbardziej sycących i rozgrzewających zup.

Aby grochówka była odpowiednio gęsta, warto zastosować trik, polegający na zmiksowaniu jej części pod koniec gotowania. Jednak to nie wszystkie sposoby na tę zupę. Swoimi sekretami związanymi z tym daniem podzieliła się również Ewa Wachowicz, znana z programu "Ewa gotuje".

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa grochowa - lista składników

W tradycyjnym przepisie ważne jest mięso, jakie wybierzemy. Najbardziej odpowiednie okaże się z pewnością mięso wołowe, jednak charakterystycznego aromatu doda wędzony boczek. Czego jeszcze potrzebujesz?

  • Groch - pół kilograma

  • Mięso wołowe - 400 g

  • Wędzony boczek - 200 g

  • Marchew - kilka sztuk

  • Pietruszka

  • Seler - kawałek

  • Cebula

  • Czosnek

  • Ziemniaki - kilka sztuk

  • Pieprz czarny w ziarnach

  • Ziele angielskie - kilka ziaren

  • Liście laurowe

  • Majeranek 

  • Tłuszcz do smażenia

Bigos z cukinii

Prosty przepis na bigos z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować tradycyjną grochówkę?

Wrzuć do garnka groch razem z mięsem i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Wlej około 2,5 litra wody i zagotuj. Potem zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 45 minut. 

W tym samym czasie pokrój w kostkę boczek oraz obrane ziemniaki. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie zetrzyj na tarce. Smaż je kilka minut do miękkości.

Dorzuć do zupy ziemniaki i gotuj około 10 minut. Potem dodaj usmażone warzywa i gotuj następne 10 minut. Podsmażony boczek dodaj do zupy i gotuj kilka minut.

Zupa powinna wyjść mocno sycąca i może służyć zarówno za pierwsze jak i drugie danie. Dla aromatu można doprawić pietruszką. 

Tradycyjna grochówka z mięsem

Tradycyjna grochówka z mięsem

Canva (arfo, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniadoroty.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >