Smakosze.pl Przepisy Klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem
canva/Elmagdycontributor

Klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem

7 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczone ziemniaki z gzikiem są tradycyjnym daniem Kujaw i Wielkopolski. Zapiekane w marynacie pyry z twarożkiem, śmietaną i szczypiorkiem smakują wyśmienicie. Poznaj regionalną kuchnię i przygotuj klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem.

Gzik jest tradycyjną potrawą kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. Gzik to nic innego, jak twaróg wymieszany ze śmietaną z dodatkiem przypraw i szczypiorku. Można go podawać również z koperkiem i rzodkiewką. Gzik smakuje doskonale z ziemniakami oraz ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczną wersję gzika - użyj jogurtu naturalnego zamiast śmietany.

Ziemniaki zapiekane w mundurkach z marynatą z oliwy, czosnku i przypraw są delikatne, miękkie i doskonale doprawione. Pieczenie ziemniaków w całości bez obierania nadaje im wyjątkowego smaku. Skórka natomiast jest doskonale chrupiąca. Ziemniaki z gzikiem możesz przygotować jako samodzielne, bardzo pożywne danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjny, polski obiad - tu znajdziesz przepis na doskonałe pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu.

Przepis na klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem

Składniki:

  • 10 młodych ziemniaków

  • 250 g twarogu

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 ml śmietany do zup i sosów 18%

  • szczypiorek

  • 3 duże łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Jak przygotować klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem?

Do miseczki wlej oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki w mundurkach umyj i osusz. Każdego ziemniaka połóż na kawałek folii spożywczej i natrzyj marynatą. Blachę z ziemniakami wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją pieczenia góra-dół i piecz przez godzinę.

Przygotuj gzik: w miseczce dokładnie wymieszaj twaróg, śmietanę, pieprz, sól i szczypiorek. Możesz dodać również odrobinę oliwy z oliwek.

Upieczone ziemniaki przekrój delikatnie i polej je gzikiem. Podaj na ciepło.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy