Smakosze.pl
Pierogi Ani Starmach

canva.com/millermountainman, Getty Images

Przepis Ani Starmach na idealne ruskie pierogi

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi ruskie od Ani Starmach nie mają sobie równych - ich smak oraz konsystencja są idealne. Jeśli chcesz poznać sposób, dzięki któremu udaje jej się to uzyskać, mamy dla Ciebie doskonałe wieści. Niżej prezentujemy banalnie prosty przepis.

Dobrze sporządzone pierogi ruskie są świetnym sposobem na obiad, który nie wymaga gotowania większej ilości składników. Dlatego warto zainteresować się recepturą Ani Starmach na to klasyczne danie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jej pierogi zachowują swoją strukturę i trzymają farsz podczas gotowania bez pękania. Z kolei intensywny smak nadzienia uzyskiwany jest dzięki delikatnej karmelizacji cebulki przed dodaniem jej do sera i ziemniaków.

Przepis na pierogi ruskie Ani Starmach

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 300 g mąki

  • 200 ml wody

  • sól

  • 300 g ziemniaków ugotowanych

  • 300 g białego sera

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • pieprz

Surówka z cukinii

Obłędna surówka z cukinii, jabłka i marchewki

CZYTAJ DALEJ

Na początku sporządź farsz, którym wypełnisz swoje pierogi. Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, zdejmij ją z ognia. Ziemniaki ugnieć razem z twarogiem i cebulą. Całość doprawy pieprzem i solą do smaku.

Przesianą mąkę wsyp na stolnicę. Dodaj do niej sól. W środku mąki zrób wgłębienie. do którego należy wlewać małym strumieniem wodę. Cały czas mieszaj. Gdy uzyskasz gładką kulę, przełóż ją do miski.

Rozwałkuj ciasto. Wytnij z niego okręgi za pomocą szklanki. Na każdy z nich połóż porcję farszu. Zlep brzegi, dociśnij je. Gotuj pierogi we wrzątku z solą przez 3-5 minut. Smacznego.

Anna Starmach

Źródło: Piotr Molecki/East News

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >