Smakosze.pl Porady Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody
canva/CherriesJD

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

6 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kapusta na gołąbki będzie idealnie miękka i elastyczna, kiedy wstawisz ją do zamrażarki na całą dobę. Liście są delikatne, jędrne i błyskawicznie zawiniesz w nie przyrządzony farsz. Bez wody, bez pieczenia, bez zbędnego osuszania.

Niezależnie od tego, jaki farsz planujesz przyrządzić do gołąbków, zawsze musisz sparzyć liście. Kapusta na gołąbki musi być idealnie miękka i elastyczna . W przeciwnym wypadku liście popękają podczas zawijania nadzienia z ryżu, mięsa, kaszy, czy warzyw.

Kapustę na gołąbki zwykle parzymy we wrzątku. To długi i żmudny proces. Kapustę musimy gotować, przewracać liście, sprawdzać, a później dokładnie suszyć. Możemy je również sparzyć w piekarniku, mikrofalówce lub wykorzystać zamrażarkę.

Po odpowiednim czasie mrożenia, kapusta na gołąbki będzie miękka i elastyczna. Gotowe gołąbki możemy gotować w garnku, na parze lub zapiec w piekarniku. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub grzybowym. Nie ma lepszej potrawy na obiad.

Kapustę na gołąbki zmiękczysz w zamrażarce

Dobrym sposobem na zmiękczenie kapusty jest jej zamrożenie. Główkę bez głąba owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 24 godziny. Po tym czasie liście będą miękkie i elastyczne bez podgrzewania.

Liście są gotowe do zawijania farszu już po kilku minutach od wyjęcia kapusty z urządzenia. Są jędrne i bardzo plastyczne, nie rwą się i nie pękają.

Jak jeszcze sparzyć kapustę na gołąbki bez wody?

Do sparzenia kapusty możesz wykorzystać również piekarnik. Wystarczy, że wykroisz głąb i całą główkę włożysz do rękawa do pieczenia. Kapustę w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.

Kapustę sparzysz także w mikrofalówce. Z kapusty wytnij głąb, a całe warzywo wstaw do mikrofalówki. Nastaw urządzenie na najwyższą moc grzania i na około 10 minut. Po tym czasie liście będą miękkie, elastyczne i jędrne. Bez trudu zawiniesz w nie farsz.

Na obiad robisz kotlety mielone? W tym artykule dowiesz się, jaki błąd Polacy popełniają najczęściej podczas przygotowywania kultowych kotletów. Dowiedz się również, dlaczego do rosołu warto dodać jajko . Efekty widać od razu.

gołabki
canva/zia_susha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy