Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.02.2023 09:55

Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę

Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę, znajdziesz go w każdej kuchni
canva/victorass88

Kotlety mielone bez bułki będą soczyste i pełne smaku. Zamiast czerstwej kajzerki namoczonej w mleku, dodaj do mięsa starty ser. Mielone dopraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem i podaj z ulubionymi dodatkami. Przygotowany obiad zachwyci każdego smakosza.

Kotlety mielone bez bułki są świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Dopraw je cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem, a będą przepyszne. Mielone podaj z ziemniakami oraz surówką. Polecam mizerię, buraki tarte i surówkę z kapusty pekińskiej.

Do przygotowania kotletów mielonych bez bułki wykorzystaj mięso mielone najwyższej jakości, koniecznie z przerostami tłuszczu. Do mielonych najlepsza będzie łopatka lub karkówka wieprzowa. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i nawilża kotlety. Jeśli przyrządzisz mielone z chudej wieprzowiny, będą suche i mało smaczne.

Kolety mielone bez bułki koniecznie smaż na mocno rozgrzanym oleju, mięso smaż partiami. W przeciwnym wypadku mielone będą tłuste i nie będą miały chrupiącej skórki. Zbyt duża ilość kotletów na patelni sprawi, że mięso zacznie się dusić, a nie smażyć, więc nie będzie chrupiące.

Przepis na obłędne kotlety mielone bez bułki

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego z karkówki lub łopatki wieprzowej

  • jajko

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 g sera żółtego

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do obtaczania

  • olej rzepakowy do smażenia

Nie musisz dodawać spirytusu do pączków. Więcej smaku doda pyszniejszy napój

Jak zrobić soczyste kotlety mielone bez kajzerki moczonej w mleku?

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj ser, sól, pieprz, majeranek i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj również startą na tarce cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Ponownie wymieszaj i uformuj nieduże kotlety. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż partiami na rozgrzanym oleju. Kotlety będą gotowe po około 15- 20 minutach. Będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.

Pomysł na równie szybki i smaczny obiad z mięsa mielonego? Przygotuj pulpety w sosie koperkowym oraz gołąbki bez zawijania. Dania są pożywne, proste i zachwycają smakiem.

kotlety mielone
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: