Smakosze.pl Przepisy Cudowne kotlety mielone po lwowsku Magdy Gessler. Przepis na dawny przysmak
Pixabay / licencja: CC 0

Cudowne kotlety mielone po lwowsku Magdy Gessler. Przepis na dawny przysmak

26 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone każdy zna doskonale, a ich proces przygotowywania nie ma przed nami większych tajemnic. Mimo, iż nasze polskie mielone to prawdziwy smakołyk, istnieje sposób, by wynieść ich smak na kolejny poziom. Wystarczy przygotować je po lwowsku.

Magda Gessler zaprezentowała swojego czasu doskonały przepis na kotlety mielone po lwowsku, które wyprzedzają ich tradycyjną wersję w znacznym stopniu. Sekretem jest użycie piersi z kurczaka, która nadaje daniu delikatności i aksamitności.

Kotlety mielone jakich nie jadłeś

Ich klasyczna wersja jest dość ciężkostrawna, bowiem użycie tłustej wieprzowiny sprawia, że danie obfituje w niezdrowy tłuszcz. Z tego powodu żołądek musi włożyć znacznie więcej energii w trawienie, dlatego można po takim obiedzie czuć ból brzucha i mieć niestrawność, objawiającą się gazami.

Kurczak jest znacznie chudszym mięsem, a odpowiednio drobne zmielenia sprawi, że finalne kotlety będą również bardzo delikatne. Za należyty smak odpowiadają gałka muszkatołowa i ser, który dostarcza także dużej dozy sytości.

Poszukujesz ciekawych przepisów na doskonałe dania? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy recepturę na wilgotne ciasto drożdżowe. W tym tekście pokazaliśmy przepis na pierogi ruskie sprzed 100 lat.

Przepis na kotlety po lwowsku

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 300 g żółtego sera

  • 1 bułka czerstwa

  • bułka tarta

  • 2 żółtka jajka

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • masło klarowane do smażenia

Zacznij od przygotowania piersi z kurczaka. Mięso z kurczaka dokładnie umyj oraz oczyść z ewentualnych żyłek oraz chrząstek. Mięso zmiel w maszynce i umieść w misce. Do mięsa dodaj żółtka, starty żółty ser, wcześniej namoczoną bułkę, miękkie masło oraz przyprawy do smaku.

Masę należy dobrze wyrobić - przez około 2, 3 minuty zagniataj, by składniki się ze sobą równomiernie połączyły, a mięso zmieniło swoją konsystencję w coś na kształt ciasta. Wyrobioną masę uformuj w kształt kotletów mielonych i zapanieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej sporą ilość masła klarowanego, które ma znacznie wyższy próg dymienia niż zwykłe masło. Kotlety wykładaj na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor z obu. Podawaj od razu - najlepiej ze świeżą mizerią oraz kartoflami z koperkiem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy