Obłędne, wilgotne ciasto drożdżowe. Zawsze się udaje dzięki genialnej recepturze
Ciasto drożdżowe jest jednym z największych przysmaków, który uwielbiany jest przez praktycznie każdego fana słodkich doznań. Niestety, zdarza się, że przygotowanie go sprawia niektórym kłopoty na tyle duże, że nie są w stanie cieszyć się wilgotnym i puszystym deserem.
Z tego powodu postanowiliśmy pokazać wam jeden z najlepszych przepisów, który z łatwością przeprowadzi was krok po kroku do upragnionego celu. Smak tego wypieku jest obłędny, a każdy kto chce raczyć się nim, powinien zaopatrzyć się w coś ciepłego do picia - z kawą lub herbatą po prostu smakuje najlepiej.
Ciasto drożdżowe zrobisz bez przeszkód
Ciasto drożdżowe zazwyczaj wymaga od piekarza sporej ilości cierpliwości i długiego doświadczenia w pieczeniu, gdyż podczas pieczenia łatwo popełnić wiele błędów. Na szczęście wypiek można też zrobić dużo szybciej, jeśli posłużymy się poniższym, prostym przepisem.
Cechami charakterystycznymi tego wypieku jest niewielka zawartość cukru oraz tłuszczu, co pozwala spożywać go nawet tym, którzy z jakichś powodów muszą dbać o linię. Dodatkowo, niewielka ilość tłuszczu i cukru sprawia, że ciasto jest uniwersalne i można wykorzystywać go do sporządzania dań słodkich jak i wytrawnych.
Chcesz poznać kilka ciekawych i prostych przepisów, którymi nie tylko zaskoczysz swoich domowników, lecz dostarczysz im zdrowych wartości odżywczych? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis na wykorzystanie warzyw po rosole tak, aby nic się nie zmarnowało.
Przepis na ciasto drożdżowe
Składniki:
200 ml mleka
90 g masła
3 duże jajka
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
150 g cukru
szczypta soli
30 g drożdży świeżych
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski pokrusz świeże drożdże, wsyp 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru i wlej podgrzane mleko. Zamieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Idealny rozczyn jest gęsty i powinien podwoić swoją objętość.
Resztę mąki przesiej do miski. Żółtka jajek utrzyj z pozostałym cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaj do żółtek sól. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Do mąki wlej żółtka i drożdżowy rozczyn. Gdy ciasto będzie gładkie, połącz je delikatnie z białkami. Wlej roztopione i ostudzone masło. Wyrabiaj masę kilka minut i odstaw je na 30 minut pod przykryciem.
Wlej zawartość miski do połowy formy, nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego formę. Piecz przez 35 minut, aż patyczek po wbiciu do wnętrza ciasta będzie całkowicie suchy. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Po krzywych burakach kolejna wielka akcja Lidla z innym warzywem. Powodem zbyt obfite plony
Najgorszy błąd podczas smażenia jajecznicy. Chwila nieuwagi i mamy potrawę suchą jak wiór
Nie ma skali, żeby opisać jak cudowne wychodzą pierogi ruskie z przepisu z 1920 roku
Źródło: garneczki.pl