Smakosze.pl
Kotlety mielone w cieście francuskim

pixabay.com

Kotlety mielone w cieście francuskim

8 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Kotlety mielone to danie, które często gości w polskich domach. Zapraszając gości chętnie korzystamy z przepisów tradycyjnych i sprawdzonych, które można wykonać względnie szybko, a co najważniejsze, każdemu będą smakować. Czasem jednak warto do tradycji dodać odrobinkę nowości. Kotlety mielone w cieście francuskim to smaczna i zaskakująca odmiana dla standardowych kotletów.

Jak przygotować kotlety mielone w cieście francuskim?


undefined

składniki:

375 g świeżego ciasta francuskiego

500 g mielonego mięsa wieprzowego

1 cebula

1 łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

3 łyżki bułki tartej

1 jajko

1 żółtko

1 łyżka mleka

2 łyżki natki pietruszki

sól, pieprz, oregano, sos sojowy

undefined

przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub posiekać drobno.

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić lekko cebulę, pod koniec dodać też czosnek

  • Mięso mielone włożyć do miski, następnie dodać do niego cebulę z czosnkiem. Cebulę można również wcześniej zmielić razem z mięsem, jeśli nie chcemy by smak cebuli wyraźnie się odznaczał.

  • Do mięsa dodać też sól, pieprz, oregano, sos sojowy, bułkę tartą, jajko. Natkę pietruszki umyć i posiekać, a następnie również dodać do mięsa. Masę mięsną wyrobić dodając 2 łyżki wody.

  • Ze składników uformować około 5 kotletów poprzez stworzenie ręcznie kulek z mięsa.

  • Ciasto francuskie rozpakować, pokroić na 20 pasków wzdłuż krótszego boku. Przygotowując każdego z kotletów należy położyć na blacie obok siebie 2 paski ciasta francuskiego i następne dwa paski ciasta na krzyż. Na środku, gdzie spotykają się dwie pary pasków położyć kotleta, zawinąć paski na wierzch i przewrócić na drugą stronę.

  • Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, a następnie ułożyć na niej kotlety.

  • Żółtko roztrzepać z łyżką mleka, a następnie pędzelkiem posmarować tą mieszanką wierzch kotletów.

  • Wstawić blaszkę z kotletami do piekarnika i piec przez 35 minut.

Jeśli chodzi o dodatki do kotletów mielonych w cieście francuskim, możemy zastosować podobne rozwiązania jak w przypadku standardowych kotletów mielonych. Świetnie sprawdzą się tu ziemniaki i standardowa surówka np. z białej kapusty. Jak ją przyrządzić?

Dodatki do kotleta mielonego w cieście francuskim - surówka z białej kapusty

składniki

½ główki białej kapusty

1 marchew

1 cebula

garść posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oleju

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz

przygotowanie:

  • Kapustę poszatkować i posolić, a następnie odstawić na 30 minut. Wycisnąć z soku i przełożyć do miski. Dzięki soli kapusta puści wodę.

  • Marchew i cebulę obrać. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. Natkę umyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki dodać do miski.

  • Całość wymieszać, dodać olej, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie wymieszać. 

Jak zrobić ciasto francuskie?

Jeśli zamiast kupowania ciasta francuskiego, wolisz przygotować je samodzielnie,  na ugotowanie obiadu z pewnością będzie trzeba wówczas poświęcić więcej czasu, ale duma z powodu przyrządzenia wszystkiego samodzielnie z pewnością będzie warta dodatkowego czasu. Ciasto francuskie w takim przypadku najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.

składniki:

250 g masła

200 g mąki pszennej

½ łyżeczka soli

100 ml zimnej wody

undefined

przygotowanie:

  • W małym garnku rozpuścić 50 g masła.

  • Do 100 ml zimnej wody dodać sól i mieszać do rozpuszczenia.

  • Do miski wsypać mąkę, dodać do niej wodę z solą i rozpuszczone masło, a następnie całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

  • Wyciągnąć stolnicę, posypać ją mąką, a na wierzch wyłożyć przygotowaną masę. Wyrabiać do momentu uzyskania właściwej konsystencji ciasta. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 h do schłodzenia.

  • Gdy ciasto będzie w lodówce, pozostałe 200 g masła utrzeć do uzyskania gładkiej masy.  Taką masę wyłożyć na papier do pieczenia i położyć na niej drugi arkusz papieru. Masło rozwałkować do grubości około 2 cm, a następnie wstawić do lodówki na około 2h.

  • Po 2h ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, aż ciasto będzie miało grubość około 2 cm.

  • Z lodówki wyjąć też schłodzone masło i ułożyć je na środku ciasta.

  • Rogi ciasta zawinąć na masło i skleić ze sobą do uformowania koperty, w której środku znajdować się będzie masło.Kopertę rozwałkować do postaci dłuższego prostokąta. Następnie ciasto złożyć na trzy części, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 2h.

  • Czynność wałkowania i wsadzania do lodówki powtórzyć jeszcze 6 razy.

  • Nagrzać piekarnik na temperaturę 190 stopni C i piec przez około 15 minut.

Z pewnością kotlety mielone z domowym ciastem francuskim to dużo trudniejszy i bardziej czasochłonny przepis. Pamiętaj, że gotowe dobre jakościowo ciasto francuskie możesz znaleźć w sklepie, a dzięki takiemu zakupowi przygotowanie kotletów mielonych w cieście francuskim przebiegnie naprawdę szybko.

undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >