Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna mizeria, ta surówka z ogórków jest 100 razy lepsza. Pasuje do każdego obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.04.2025 08:00

Żadna mizeria, ta surówka z ogórków jest 100 razy lepsza. Pasuje do każdego obiadu

mizeria
Fot. Canva/Bartosz Luczak

Szukasz pomysłu na pyszną surówkę do mielonych lub schabowych? Zamiast tartych buraczków, czy zwykłej mizerii, podaj ten dodatek. Wiosenna surówka obiadowa smakuje jak marzenie. Delikatna, lekka i uniwersalna, pasuje do każdego dania, jakie ugotujesz. I jest 100 razy lepsza od ogórków ze śmietaną.

Wiosenna surówka poleca się na obiad!

Polacy uwielbiają mizerię. Ogórki z dodatkiem śmietany, soli i pieprzu są doskonałym dodatkiem do każdego obiadu. Kotlety mielone, schabowe, czy jajko sadzone smakują z nią rewelacyjnie. Wiosną jednak warto wzbogacić smak kultowej surówki.

Ta surówka jest 100 razy lepsza od mizerii, a jest równie prosta w przygotowaniu. Jest w niej zarówno ogórek, jak i śmietana, choć jest jej o wiele mniej. Wiosenna surówka do obiadu smakuje jak marzenie. A wszystko dzięki dodatkom, które wszyscy uwielbiamy.

wiosenna surówka.jpg
Fot. Shutterstock
Nie do wiary, z czego zrobiła domowy makaron. Pracy tyle co nic, a smaku mnóstwo

Przepis na szybką surówkę do obiadu

Wiosenną surówkę do obiadu najlepiej przygotuj chwilę wcześniej, a następnie wstaw do lodówki i podaj przed samym posiłkiem. W ten sposób nabierze aromatu, a smaki się “przegryzą”. Surówka będzie przepyszna.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • duży, zielony ogórek
  • 2 pomidory, najlepiej rzymskie lub garść koktajlowych
  • 6 rzodkiewek
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Jak zrobić wiosenną surówkę?

Ogórka zetrzyj na tarce, przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem, odstaw. Gdy puści wodę, dodaj startą rzodkiewkę i pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Dodaj również posiekaną cebulkę i szczypiorek.

tarcie ogórków.jpg
Fot. Canva

Do warzyw dodaj łyżkę śmietany i łyżkę jogurtu greckiego. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wiosenną surówkę wstaw na około 30 minut do lodówki i podaj przed samym obiadem, smacznego.

Na szybki, wiosenny obiad polecamy również zapomnianą zupę “dziadówkę” oraz soczyste kotlety mielone z indyka. Rodzina będzie zachwycona.

wiosenna surówka.jpg
Fot. Shuttersock