Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne ziemniaki i mięso. Te pierogi są tak dobre, że zaskoczą nawet twojego dziadka
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 27.04.2025 17:38

Żadne ziemniaki i mięso. Te pierogi są tak dobre, że zaskoczą nawet twojego dziadka

Smaczne pierogi z pysznym farszem
Fot. YouTube/Kulinarne przygody

Pierogi bez wątpienia są daniem, które chociaż raz w życiu spróbował praktycznie każdy Polak. Są przygotowywane od pokoleń, a ich struktura oraz smak zachwycają nie tylko obywateli naszego kraju, ale również turystów, którzy nas odwiedzają. Istnieje wiele przepisów na to danie. Autorka kanału na YouTube “Kulinarne przygody” ma swój własny. Koniecznie musicie wypróbować ten pomysł na pierogi. 

Dlaczego Polacy uwielbiają pierogi?

Pierogi to danie, które w Polsce przygotowywane jest od pokoleń. Można je przyrządzić z wielu różnych przepisów i na wiele sposobów, jednak na sam koniec, w efekcie finalnym dostaniemy po prostu przepyszne pierogi. Jest to świetna potrawa zarówno na obiad, jak i na kolację, na przyjęcie czy Święta. 

W naszym kraju znamy bardzo dobrze pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami czy też z serem i ziemniakami. Dużą popularnością cieszą się również takie smakołyki, ale w wersji na słodko np. z truskawkami czy jagodami. Zostańmy jednak przy tych w postaci wytrawnej. 

Pyszne pierogi podane w głębokim talerzu i okraszone cebulką
Fot. Shutterstock/ismishko

Autorka kanału na YouTube “Kulinarne przygody” ma swój własny pomysł na pierogi. Koniecznie musicie ich spróbować, ponieważ farsz to prawdziwe kulinarne cudo, a sam przepis jest banalny

Gdzie taniej na majówkę, w Biedronce czy Lidlu? Tutaj za grilla zapłacisz najmniej

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Zrobienie takich pierogów będzie świetną okazją na spróbowanie nowych smaków. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników

Dalsza część tekstu pod filmem

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 315 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 400 g twarogu mielonego półtłustego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować pyszne pierogi?

Takie pierogi z kaszą z pewnością gwarancja dobrego smaku. 

W pierwszej kolejności przygotujemy farsz. Najpierw gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, zeszkloną cebulę oraz twaróg. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz dokładnie mieszamy

Bierzemy się za ciasto. Do miski lub na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy wodę i roztopione masło oraz starannie zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy z uzyskanego placka kółka za pomocą szklanki. Nakładamy na nie porcję farszu i zlepiamy brzegi, tworząc charakterystyczne pierogi. 

Surowe pierogi
Fot. Canva/Kaboompics.com

Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od wypłynięcia

Tak przygotowane pierogi ze smakowitym farszem z pewnością zrobią furorę podczas rodzinnego obiadu. 

Sprawdź przepis na przepyszną szarlotkę. Zobacz, jaki jest najważniejszy termin dla pomidorów

Smaczne pierogi na obiad
Fot. Shutterstock/freeskyline