Smakosze.pl Przepisy Kotlety z ciecierzycy – niezawodny przepis
canva/Zolotaosen

Kotlety z ciecierzycy – niezawodny przepis

22 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych, mięsnych kotletów. Kotlety są łatwe w przygotowaniu i idealne na szybki, wegetariański obiad lub przekąskę. Poznaj niezawodny przepis na doskonałe w smaku kotlety z ciecierzycy.

Kotlety z ciecierzycy przygotowuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na szybki, wegetariański obiad lub kolację. Kotlety są niezwykle delikatne, a chrupiąca skórka, cebulka i pietruszka nadają im wyjątkowego smaku i aromatu.

Kotlety z ciecierzycy podaję z surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką ze świeżych warzyw sezonowych. Kotlety wykorzystuję również do przygotowania wegetariańskich burgerów. Pamiętaj, aby ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie, aby była miękka. Z twardych strączków nie przygotujesz gładkiej masy.

Jeśli szukasz pomysłu na kotlety wegetariańskie- tu znajdziesz prosty przepis na kotlety z marchewki z pestkami dyni.

Niezawodny przepis na kotlety z ciecierzycy

Składniki na 5 porcji:

  • szklanka ciecierzycy

  • 2 czerwone cebule

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do obtoczenia

  • jajko

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?

Ciecierzycę namocz na całą noc. Cebule podsmaż na oleju, posiekaj pietruszkę. Zblenduj ciecierzycę, dwie cebule, pietruszkę, jajko, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej, następnie usmaż na oleju.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy