Kotlety z ciecierzycy – niezawodny przepis
Kotlety z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych, mięsnych kotletów. Kotlety są łatwe w przygotowaniu i idealne na szybki, wegetariański obiad lub przekąskę. Poznaj niezawodny przepis na doskonałe w smaku kotlety z ciecierzycy.
Kotlety z ciecierzycy przygotowuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na szybki, wegetariański obiad lub kolację. Kotlety są niezwykle delikatne, a chrupiąca skórka, cebulka i pietruszka nadają im wyjątkowego smaku i aromatu.
Kotlety z ciecierzycy podaję z surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką ze świeżych warzyw sezonowych. Kotlety wykorzystuję również do przygotowania wegetariańskich burgerów. Pamiętaj, aby ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie, aby była miękka. Z twardych strączków nie przygotujesz gładkiej masy.
Jeśli szukasz pomysłu na kotlety wegetariańskie- tu znajdziesz prosty przepis na kotlety z marchewki z pestkami dyni.
Niezawodny przepis na kotlety z ciecierzycy
Składniki na 5 porcji:
-
szklanka ciecierzycy
-
2 czerwone cebule
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
-
bułka tarta do obtoczenia
-
jajko
-
olej do smażenia
Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?
Ciecierzycę namocz na całą noc. Cebule podsmaż na oleju, posiekaj pietruszkę. Zblenduj ciecierzycę, dwie cebule, pietruszkę, jajko, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej, następnie usmaż na oleju.
Smacznego.