Przepis na wyborny kotlet wegetariański
Kotlet wegetariański jest świetną alternatywą dla klasycznych, mięsnych kotletów. Danie jest doskonale doprawione, o intensywnym smaku pietruszki, czosnku i prażonych pestek dyni. Kotlet wegetariański świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, bataty, surówka, warzywa gotowane na parze. Sprawdź, jak przygotować pyszny, sycący, bezmięsny obiad.
Kotlet wegetariański z marchewki z dodatkiem ziaren, czosnku, pietruszki sprawi, że danie posmakuje nawet największym mięsożercom. Doskonale doprawione kotleciki w chrupiącej, złocistej panierce znikną z talerzy w mgnieniu oka. Danie możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. Kotlet wegetariański w każdej postaci smakuje wybornie.
Kotlet wegetariański jest o wiele mniej kaloryczny niż kotlet mięsny. Marchewka jest warzywem, które powinniśmy wprowadzić na stałe do naszej diety. Jest lekkostrawna, sycąca, a dzięki dużej zawartości beta-karotenu wzmacnia nasz układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Związki i witaminy zawarte w marchewce regulują pracę serca, poprawiają naszą koncentrację i wzrok.
Jeśli szukasz inspiracji na wegetariańskie kotleciki - tu znajdziesz przepis na doskonałe kotlety z kaszy jaglanej z curry.
Przepis na kotlet wegetariański
Składniki na 4-6 porcji:
pół kilograma marchewki
jajko
natka pietruszki
2 łyżki mąki pszennej
bułka tarta do obtoczenia
2 ząbki czosnku
opakowanie pestek dyni (100 g)
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować kotlet wegetariański?
Marchewkę umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z wody i przełóż do większej miski. Dodaj mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp pestki dyni i smaż je, aż uzyskają piękny, złocisty kolor i będą intensywnie pachnieć. Następnie wysp je do miski z marchewką i ponownie wymieszaj. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Smacznego.