Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na wyborny kotlet wegetariański
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.10.2021 02:00

Przepis na wyborny kotlet wegetariański

Przepis na kotlet wegetariański
canva/Mykola Lunov

Kotlet wegetariański jest świetną alternatywą dla klasycznych, mięsnych kotletów. Danie jest doskonale doprawione, o intensywnym smaku pietruszki, czosnku i prażonych pestek dyni. Kotlet wegetariański świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, bataty, surówka, warzywa gotowane na parze. Sprawdź, jak przygotować pyszny, sycący, bezmięsny obiad.

Kotlet wegetariański z marchewki z dodatkiem ziaren, czosnku, pietruszki sprawi, że danie posmakuje nawet największym mięsożercom. Doskonale doprawione kotleciki w chrupiącej, złocistej panierce znikną z talerzy w mgnieniu oka. Danie możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. Kotlet wegetariański w każdej postaci smakuje wybornie.

Kotlet wegetariański jest o wiele mniej kaloryczny niż kotlet mięsny. Marchewka jest warzywem, które powinniśmy wprowadzić na stałe do naszej diety. Jest lekkostrawna, sycąca, a dzięki dużej zawartości beta-karotenu wzmacnia nasz układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Związki i witaminy zawarte w marchewce regulują pracę serca, poprawiają naszą koncentrację i wzrok.

Jeśli szukasz inspiracji na wegetariańskie kotleciki - tu znajdziesz przepis na doskonałe kotlety z kaszy jaglanej z curry.

Przepis na kotlet wegetariański

Składniki na 4-6 porcji:

  • pół kilograma marchewki

  • jajko

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • bułka tarta do obtoczenia

  • 2 ząbki czosnku

  • opakowanie pestek dyni (100 g)

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlet wegetariański?

Marchewkę umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z wody i przełóż do większej miski. Dodaj mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp pestki dyni i smaż je, aż uzyskają piękny, złocisty kolor i będą intensywnie pachnieć. Następnie wysp je do miski z marchewką i ponownie wymieszaj. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Smacznego.

Tagi: Danie Obiad