Smakosze.pl
Kapusta pekińska w surówce

canva.com/ lenazap, Getty Images

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

20 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka z kapusty pekińskiej doskonale pasuje do najróżniejszych mięs o intensywnym smaku. Jeśli chcesz stworzyć doskonałe połączenie, dodaj do kapusty tartą marchewkę. W taki sposób słodycz świetnie kontrastuje ze smakiem liści kapusty.

Surówka z kapusty pekińskiej jest szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Co więcej, jeśli korzysta się z odpowiednich składników, może być także zdrowa i bardzo niskokaloryczna.

Wystarczy, zamiast klasycznego majonezu użyć jogurtu naturalnego, który ma znacznie mniej tłuszczu. Niektórzy tak bardzo kochają tę surówkę, że dodają ją nawet do swoich kanapek - trzeba je jednak zjeść wystarczająco szybko, aby pieczywo nie przemokło.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja. 

Składniki:

  • mała kapusta pekińska lub pół średniej

  • średnia marchewka

  • małe jabłko

  • płaska łyżeczka soli

  • łyżka jogurtu naturalnego

  • pieprz

  • sok z cytryny

Zacznij od umycia warzyw oraz jabłka. Następnie obierz jabłko, przetnij je na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Marchewkę także obierz ze skórki.

Kotlety mielone z serem

Obłędnie pyszne kotlety mielone z serem

CZYTAJ DALEJ

Zetrzyj ją na tej samej wielkości oczek, co jabłko. Z kapusty ściągnij wierzchnie brzydkie liście. Poszatkuj ją w drobne paski, przełóż do miski i posyp solą.

Odsącz wodę z kapusty. Dodaj do niej marchew oraz jabłko. Wlej jogurt, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw je do lodówki na godzinę. Po tym czasie smaki przegryzły się i można zabrać się za jedzenie surówki.

Surówka

Źródło: canva.com/ lenazap, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >