Kotlety z czerstwego pieczywa. Pomysł na tani i pyszny obiad
Do przyrządzenia smacznego i pożywnego obiadu nie potrzeba dużych pieniędzy - dowodem mogą być poniższe kotlety z czerstwego pieczywa. Ich przyrządzenie kosztuje grosze, a wszystkie potrzebne produkty większość z nas ma pod ręką. Głównym składnikiem są czerstwe bułki, co chroni je przed wyrzuceniem do śmieci.
Kotlety z czerstwego pieczywa łączą w sobie zasady ruchu "zero waste", który minimalizuje produkcję odpadków, a także oszczędność. Większość Polaków ma bowiem w swojej kuchni większość produktów potrzebnych do poniższego przepisu i nie trzeba wydawać dodatkowych pieniędzy.
W przypadku kotletów z suchych bułek bardzo ważne jest odpowiednie doprawienie, ponieważ suche pieczywo nie ma zbyt wiele smaku. Warto dodać do nich świeżą pietruszkę oraz koperek.
Przepis na kotlety z czerstwego pieczywa
Składniki:
-
4 suche bułki
-
250 ml mleka
-
250 ml wody
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
1 jajko
-
pół pęczka świeżego koperku
-
pół pęczka świeżej pietruszki
-
sól
-
pieprz
-
bułka tarta
-
olej
Zacznij od wrzucenia bułek do miski i zalania ich mlekiem z wodą. Odstaw je, aż całkowicie nasiąkną płynem. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i zetrzyj na tarce umytą oraz obraną marchewkę.
Rozdrobnione warzywa wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmaż, aż cebula się zeszkli. Ostudź je, wrzuć do bułek, dodaj jajko, drobno posiekane zioła, sól, pieprz oraz tyle bułki tartej, aż masa stanie się gęsta.
Uformuj z niej kotlety klasycznej wielkości i obtocz je równomiernie z każdej strony w bułce tartej. Następnie podsmaż je na tej samej patelni co warzywa, aż złapią złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na nieprzywierające do patelni naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.
Źródło zdjęcia: canva/VankaD, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może
-
Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
-
Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru
Źródło: przyslijprzepis