Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru
Pampuchy, czyli białe lekkie bułeczki przyrządzane na parze kojarzą nam się z dzieciństwem. Z przepisem babci Luby przywołacie miłe wspomnienia. Podajcie takie domowe pączki rodzinie, a zachwytom nie będzie końca.
Pampuchy, nazywane przez niektórych pączkami na parze, są delikatnym drożdżowym smakołykiem, który pyszny jest zarówno podany z wytrawnym twarożkiem jak i z owocowymi przetworami — na przykład tak jak na zdjęciu, które pochodzi z kanału Everyday Delicious blog kulinarny.
Z prostego przepisu, który wam proponujemy, pampuchy przyrządzicie naprawdę sprawnie. A ponieważ w składzie nie mają cukru i tłuszczu, możecie się raczyć nimi bez obaw. Zachwycą od pierwszego kęsa.
Przepis na lekkie pampuchy babci Luby
Składniki:
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
2/3 szklanki mleka
2 jaja zerówki
2 i 1/3 szklanki mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i jaja. Łączymy z drożdżowym zaczynem i wyrabiamy ciasto. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut.
W tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość. Formujemy z niej kulki i układamy je na desce. Pozostawiamy na kwadrans, by jeszcze trochę wyrosły. Następnie umieszczamy je na sicie i zawieszamy je nad garnkiem wypełnionym wrzątkiem.
Przykrywamy naczynie i gotujemy przez 8 minut. Podajemy, gdy nieco ostygną. Będą pyszne zarówno z konfiturą np. śliwkową, jak i z wytrawnym twarożkiem z rzodkiewką. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli dodacie do masy nieco oleju — nie więcej niż 2-3 łyżki — łatwiej będzie je wyrobić ciasto na pampuchy.
Źródło zdjęcia: canva/Aleksandr Kichigin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: inspirowanenatura