Kotlety z jajek i ziemniaków
Kotlety z jajek i ziemniaków to pyszna alternatywa dla mięsnych kotletów. Kotleciki są delikatne, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, idealne na wegetariański obiad, lunch lub kolację dla całej rodziny. Poznaj przepis na kotlety z jajek i ziemniaków.
Kotlety z jajek i ziemniaków przygotujesz na każdy posiłek i z pewnością zawsze błyskawicznie znikną z talerzy. Kotleciki są bardzo pożywne, dzięki czemu dostarczą Ci energii na cały dzień. Do kotletów z jajek i ziemniaków przygotuj delikatną surówkę z pora, marchewki i jabłka .
Do kotletów z jajek i ziemniaków wykorzystaj młode ziemniaki. Pamiętaj, aby dobrze je odcedzić, utłuc i ostudzić przed przygotowaniem dania. Kotlety najlepiej smakują doprawione ziołami prowansalskimi i posiekanym szczypiorkiem, danie podaj z kleksem kwaśnej śmietany.
Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na pyszne kotlety z kalafiora , doskonałe na lunch, obiad i kolację.
Przepis na kotlety z jajek i ziemniaków
Składniki na 4 porcje:
-
6 jajek
-
4 młode ziemniaki
-
łyżka śmietany 18%
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól, pieprz
-
szczypiorek
-
bułka tarta
-
olej do smażenia
Jak przygotować kotlety z jajek i ziemniaków?
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź, utłucz i odstaw do przestygnięcia, 5 jajek ugotuj na twardo, posiekaj szczypiorek.
Do miski przełóż ziemniaki, jajka, śmietanę, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, szczypiorkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety, następnie obtocz kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Kotlety z jajek i ziemniaków smaż na oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą ładnego koloru, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby kotlety oddały nadmiar tłuszczu.
Smacznego.