Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z kalafiora przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.11.2021 01:00

Kotlety z kalafiora przepis krok po kroku

Kotlety z kalafiora przepis
canva/Vladimir Mironov

Kotlety z kalafiora to pyszny dodatek do bezmięsnego obiadu dla całej rodziny. Delikatne w środku z lekko chrupiącą skórką przekonają do siebie nawet największych miłośników tradycyjnych kotletów. Poznaj przepis na wyjątkowo smaczne i proste kotlety z kalafiora.

Kotlety z kalafiora są świetną alternatywą dla kotletów mięsnych. Są delikatne, doskonale doprawione, a dzięki smażeniu zyskują złocistą i lekko chrupiącą skórkę. Kotlety smakują doskonale z ziemniakami, surówkami, możesz je również wykorzystać do przygotowania wegetariańskich burgerów.

Do przygotowania kotletów potrzebne są podstawowe składniki, które z pewnością masz w domu. Kalafiora ugotuj wcześniej, aby dokładnie ostygł przed wyrabianiem kotletów. Danie dopraw ulubionymi, świeżymi ziołami, np. świeżą pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.

Kotlety wegetariańskie usmażysz nie tylko z kalafiora. Tu poznasz przepis na obłędne kotleciki z ciecierzycy, doskonałe na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu.

Przepis na kotlety z kalafiora

Składniki na około 10 sztuk:

  • kalafior

  • 3 jajka

  • 200 g mąki jaglanej

  • 3 ząbki czosnku

  • pół pęczka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

  • olej

Jak przygotować kotlety z kalafiora?

Kalafiora podziel na malutkie różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i odstaw, żeby ostygły. Do miski przełóż kawałki kalafiora, dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i dopraw solą i pieprzem.

Masę dokładnie wymieszaj i uformuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zarumienią.

Smacznego.

Różyczki kalafiora

Tagi: Obiad Danie