Kotlety z kalafiora przepis krok po kroku
Kotlety z kalafiora to pyszny dodatek do bezmięsnego obiadu dla całej rodziny. Delikatne w środku z lekko chrupiącą skórką przekonają do siebie nawet największych miłośników tradycyjnych kotletów. Poznaj przepis na wyjątkowo smaczne i proste kotlety z kalafiora.
Kotlety z kalafiora są świetną alternatywą dla kotletów mięsnych. Są delikatne, doskonale doprawione, a dzięki smażeniu zyskują złocistą i lekko chrupiącą skórkę. Kotlety smakują doskonale z ziemniakami, surówkami, możesz je również wykorzystać do przygotowania wegetariańskich burgerów.
Do przygotowania kotletów potrzebne są podstawowe składniki, które z pewnością masz w domu. Kalafiora ugotuj wcześniej, aby dokładnie ostygł przed wyrabianiem kotletów. Danie dopraw ulubionymi, świeżymi ziołami, np. świeżą pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.
Kotlety wegetariańskie usmażysz nie tylko z kalafiora. Tu poznasz przepis na obłędne kotleciki z ciecierzycy, doskonałe na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu.
Przepis na kotlety z kalafiora
Składniki na około 10 sztuk:
kalafior
3 jajka
200 g mąki jaglanej
3 ząbki czosnku
pół pęczka posiekanego koperku
sól, pieprz
olej
Jak przygotować kotlety z kalafiora?
Kalafiora podziel na malutkie różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i odstaw, żeby ostygły. Do miski przełóż kawałki kalafiora, dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i dopraw solą i pieprzem.
Masę dokładnie wymieszaj i uformuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zarumienią.
Smacznego.